Ga naar Content

Honderden nieuwe woningen BuitenStad Hoorn stap dichterbij na overeenkomst

De komst van 600 nieuwe appartementen in Hoorn is een flink stap dichterbij gekomen. De gemeente en de initiatiefnemers hebben een overeenkomst getekend, waarin onder andere afspraken zijn gemaakt over de nieuw te bouwen woningen en het ontsluitingsgebied in het gebied rondom de Poort van Hoorn. "Appartementen zijn hard nodig tegen woningnood."

Overeenkomst ondertekend voor BuitenStad Hoorn - Foto: Arjen Ottema

BuitenStad Hoorn is een gebied waar momenteel nog bedrijven gehuisvest zijn, maar waar in de komende jaren een nieuwe woonwijk gebouwd moet worden. Het gebied ligt tussen het spoor, de Berkhouterweg en Dampten.

Wethouder Axel Boomgaars van de gemeente Hoorn is blij met de ontwikkelingen. "Het is mooi dat we dit plan weer een stap verder brengen, want Hoorn kan de woningen goed gebruiken", vertelt hij. "Dit plan bevat bijna 600 appartementen die we hard nodig hebben in de strijd tegen de woningnood. Het zijn merendeels betaalbare woningen, en ze komen op een mooie locatie op fiets- en loopafstand van het station en de binnenstad."

Jonge mensen aanspreken

Daarbij is er volgens de wethouder genoeg ruimte voor een grote supermarkt en voorzieningen op het gebied van sport of zorg. "De stadse dynamiek van deze nieuwe wijk zal ook zeker jonge mensen aanspreken", zegt hij.

Tekst gaat verder onder de foto.

Sfeerimpressie BuitenStad Hoorn - Foto: STED Development

Naast de gemeente zijn ook de projectontwikkelaars blij dat er een volgende stap gezet kan worden. "Hoorn krijgt een aantrekkelijke nieuwe woonwijk erbij. BuitenStad Hoorn staat voor stedelijk leven in het groen", zeggen STED Development en LVS. "Auto's zijn uit het zicht en worden geparkeerd onder de woningen."

De appartementen komen in meerdere woongebouwen met groene hoven, binnenstraten en tuinen. "Daar is ruimte voor ontmoeting, net als in de buurthuiskamer waar je koffie kunt drinken op het terras. En je hebt er fijne woonplekken." 

Om de woningen in de komende jaren te bouwen, zijn de projectontwikkelaars een samenwerking aangegaan met M.J. de Nijs Projectontwikkeling. "Deze partij neemt de ontwikkeling, bouw en verkoop op zich."

Nog geen zicht op verkoop

Wanneer de honderden nieuwe woningen in de verkoop gaan en opgeleverd worden, kan nu nog niet gezegd worden. "De ruimtelijke procedure voor BuitenStad Hoorn start waarschijnlijk volgend jaar", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Die plannen worden komende tijd verder uitgewerkt, waarbij onder andere beschreven wordt hoe het uiterlijk van de gebouwen en omgeving er uit moeten komen zien, welke materialen er gebruikt moeten worden en de kleuren die erbij horen.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]