Ga naar Content

Klinkers of asfalt? Buurtbewoners Haarlem-Noord voelen weinig voor fietsstraat

Na jaren overleg tussen gemeente, provincie en betrokkenen liggen de plannen voor herstructurering van de Lodewijk van Deyssellaan nu op tafel. Voor de weg tussen het Mendel College en het Kennemer sportcentrum in Haarlem-Noord betekent dat meer groen, veiliger fietsen en - hopelijk - minder auto's. Klinkt misschien goed, toch is niet iedereen even enthousiast. 

Herinrichting Lodewijk van Deyssellaan in Haarlem-Noord - Foto: Google.maps

Die onvrede voor de plannen ligt met name bij de bewoners van de Lodewijk van Deyssellaan, laat Peter Heida van de wijkraad weten. Volgens hem zetten van de 200 buurtgenoten ongeveer de helft vraagtekens bij de plannen.

"Laat ik voorop stellen dat de bewoners het goed vinden dat er iets gebeurt met de kruispunten Orionweg en de Stuyvesantbrug. Maar ze zetten vraagtekens bij de plannen om van de tussenliggende Lodewijk van Deyssellaan een fietsstraat te maken", legt Peter uit. 

Dat komt volgens de wijkraadbestuurder omdat de noodzaak ontbreekt. "De kern van onze vraagtekens is: er is geen probleem. Wat is het nut om van een beklinkerde weg een geasfalteerde fietsstraat te maken? Daar zien wij het nut niet van in." 

Tekst gaat door onder collage. 

De Fietsersbond Haarlem reageert positief op de plannen en snapt wel waarom de weg wordt geasfalteerd. "De weg is onderdeel van een breder netwerk van fietsroutes die al vrijwel allemaal zijn geasfalteerd", legt Mark Huiting van de Fietsersbond Haarlem uit. "Deze Lodewijk van Deyssellaan is dat nog niet. Dus wij zijn blij dat dat nu gaat gebeuren. Dat is fijn voor de fietsers."

Bredere fietsstraat

Dat wil overigens niet zeggen dat de Fietsersbond volledig achter de plannen van de gemeente staat. Mark: "We zouden graag zien dat de Pim Mulierlaan een bredere fietsstraat wordt. Door het Mendel College fietsen daar op piekmomenten enorm veel scholieren dus wij denken dat de fietsstraat breder moet." 

Weinig hoop

Komende weken hebben zowel Mark als Peter de kans om hun op- of aanmerkingen kenbaar te maken bij de gemeente. Daarna kijkt de autoriteit of de plannen kunnen worden aangepast.

Erg hoopgevend vindt Peter van de wijkraad dat overigens niet. "Buurtbewoners denken: de gemeente doet toch wel wat ze wil", besluit hij. "Helemaal omdat de provincie er een grote stempel op drukt. Alles ligt al vast." 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]