Ga naar Content

De zachte kant van een voetbaltrainer: Yuri Cornelisse is mental coach én hoofdcoach

Als oud-voetballer weet Yuri Cornelisse hoe het is om prestatiedruk te ervaren. Hij ziet veel spelers kampen met mentale problemen en daar helpt de 48-jarige Alkmaarder mee. "Ik sta voor een positieve benadering, want ik merk dat er al genoeg negativiteit is", zegt Cornelisse, die sinds deze zomer zijn eerste stappen als hoofdtrainer zet bij vv Bergen vrouwen 1.

Bij oud-voetballer Yuri Cornelisse is het glas altijd halfvol - NH Sport / Stephan Brandhorst

Bij FC Utrecht is Cornelisse daarnaast sinds het aantreden van trainer Ron Jans werkzaam als mental coach. Daar gaat hij twee dagen per week in gesprek met voetballers. In die één-op-één gesprekken probeert hij te praten over uiteenlopende situaties waar voetballers tegenaan lopen. "Als je er een keer naast komt te staan, of als je weinig zelfvertrouwen hebt."

Door zijn opgedane kennis en studies heeft Cornelisse inmiddels een behoorlijke bagage op het gebied van mentaal welzijn. Ook zijn ervaringen bij de politie neemt hij mee in de benadering. Zo gaat hij ook regelmatig in gesprek met mensen die in een re-integratietraject zitten. "Ik heb zelf ook een coach waar ik naartoe ga. Je kan vaak niet van buiten naar jezelf kijken."

"Ik sta voor een positieve benadering, want ik merk dat er al genoeg negativiteit is"

Yuri Cornelisse, trainer vv Bergen vrouwen 1

Als beginnend trainer kiest hij logischerwijs voor een persoonlijke aanpak. Bij vv Bergen probeert hij de speelsters te helpen door ze verantwoordelijkheid te geven en mee te laten denken in het proces. Tierend langs de zijlijn zal je hem niet zo snel zien. "Alleen als ik het voel", zegt Cornelisse nadat zijn team een afgetekende 1-6 nederlaag moest verwerken tegen RKHVV.

Lees ook