Ga naar Content

Hoornse Lisa kijkt na lange zoektocht naar donornier weer uit naar toekomst

Haar zoektocht naar een geschikte donornier leek met een slagingskans van slechts twee procent uitzichtloos, maar een paar maanden later is haar situatie volledig omgedraaid. Inmiddels kan Lisa Hoogeveen bijna alles weer doen. Met het einde van 2023 in zicht sluit de 42-jarige Hoornse een intensief jaar af, en kijkt ze met veel enthousiasme richting de toekomst. "Ik heb mijn leven terug!"

Hoornse Lisa ziet het nieuwe jaar vol positivisme tegemoet - Foto: WEEFF / Ramon Besseling

Het leven van Lisa Hoogeveen en haar gezin met twee jonge kinderen staat in de zomer van 2021 volledig op z'n kop. De toen 39-jarige vrouw uit Hoorn wordt getroffen door het Syndroom van Goodpasture, waardoor haar nieren uitvallen. Lisa is aangewezen op nierdialyse en wordt drie keer per week behandeld, in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Omdat je minimaal één goede nier moet hebben om normaal te kunnen functioneren, wordt een zoektocht gestart naar een geschikte donor. Lisa plaatst een emotionele oproep, die veel gedeeld wordt en een hoop reacties oplevert. Binnen haar eigen kring zijn ongeveer vijftien mensen die willen helpen, en onderzoeken of zij een geschikte match voor Lisa kunnen zijn.

Maar het vinden van een geschikte donor blijkt nog geen gemakkelijke opgave, aangezien de nier aan een aantal belangrijke voorwaarden moet voldoen. Zo moet een donor in ieder geval dezelfde bloedgroep als Lisa hebben, bloedtype A, of de universele bloedgroep O. Daarnaast moet de donor in goede gezondheid zijn, en is de kans groter dat er een match gevonden kan worden met een persoon die een niet-Westerse achtergrond heeft. Ook de antistoffen die Lisa heeft aangemaakt, zorgen voor een zeer kleine kans op een geschikte donornier.

Toch snel een donor gevonden

Hoewel het begint te lijken op een eindeloze zoektocht aan het begin van 2023, is de situatie een maand later volledig omgedraaid. Als we Lisa op vrijdag 3 februari bellen voor een update over de oproep die zij heeft geplaatst, is er nog geen zicht op een geschikte donor. In het gesprek klinkt de teleurstelling en wanhoop door. Maar nog geen twee dagen later is ze al in het bezit van een nieuwe nier.

Tekst gaat verder onder de foto.

Lisa in het Amsterdam UMC voor nierdialyse - Foto: Lisa Hoogeveen

De 'speld in een hooiberg' die Lisa nodig heeft, is gevonden. Uit eerste onderzoeken komt naar voren dat er een perfecte match is met de nier van een onbekend persoon, die net is overleden. Lisa moet zich met spoed melden in het ziekenhuis, waar verschillende testen gedaan worden om te kijken of de nier inderdaad geschikt is. Dit blijkt zo te zijn, zodat Lisa geopereerd wordt en de donornier in haar lichaam wordt aangesloten.

"Het is een rollercoaster geweest, de afgelopen weken", blikte Lisa terug op het enerverende weekend. "Er was een kans van twee procent dat er een geschikte match zou zijn. Het is zo snel gegaan, dat zelfs de artsen ervan stonden te kijken. Ook zij vinden het fantastisch."

Omdenken, maar bijna alles kan weer

Er volgt een lange revalidatieperiode voor Lisa, die nog steeds niet afgerond is. Zo moet de nu 42-jarige vrouw op haar voeding en energiebalans letten. En ook slikt zij nog dagelijks enkele medicijnen.

"Deze nier heeft maar 30 procent werking. Maar het voelt voor mij als 100 procent, omdat ik echt van niks kom. Ik kan bijna alles weer doen, dat is fantastisch!", vertelt Lisa. "De meest simpele dingen kunnen weer. Ik kan bijvoorbeeld onze dochter Nova meer helpen bij handbal, kan taxichauffeur spelen voor onze zoon Kian. En we kunnen weer op vakantie zonder rekening te hoeven houden met dialysedagen. We hebben ons leven weer terug! Vergeleken met vorig jaar leven we in een compleet andere wereld."

"Deze nier heeft maar 30 procent werking. Maar het voelt voor mij als 100 procent"

Lisa Hoogeveen, blikt terug op een enerverend 2023

De angst voor een tekort aan medicijnen onderweg of het afstoten van de nieuwe nier blijft, al wordt dat volgens de Hoornse Lisa Hoogeveen wel makkelijker om mee om te gaan. "Maar als ik ook maar ergens een steek voel in die zone, dan komt die angst ook weer terug."

Daarom probeert Lisa naar eigen zeggen ook zoveel mogelijk in korte tijd te doen, en er echt volop van te genieten. "Omdat het plotseling over kan zijn en ik weer naar het ziekenhuis moet omdat er nierfalen zijn. Je weet gewoon niet hoe lang dit orgaan mee gaat."

Nieuwe droom realiseren

Ondertussen willen Lisa en haar gezin ook andere zaken over een andere boeg gooien. Zo volgt ze een opleiding tot Essentieel Therapeut. En wil ze samen met haar man hun droom uit laten komen, in de vorm van een nieuwe landelijke woning, met een kantoor aan huis voor haar man, workshopruimtes en een moestuin. "En misschien wel wat diertjes", zegt Lisa. Zij wil daar dan een reflectietuin realiseren waar mensen verschillende therapievormen, trainingen en retraites kunnen volgen.

Lisa en haar gezin hebben een 'perfecte' locatie gevonden waar deze droom werkelijkheid kan worden. "Omdat zo ontzettend veel lieve mensen ons wilden helpen, willen wij anderen ook graag helpen", legt ze uit. "Toekomstplannen en dromen zijn er dus volop, we kijken er erg naar uit".

10 x 2023: terugblik op het afgelopen jaar 

In 10 x 2023 blikt de West-Friese redactie tussen 22 en 31 december terug op 10 opmerkelijke verhalen van het afgelopen jaar. Welke personen vielen op in 2023? Wat waren de heftige gebeurtenissen in onze regio? En hoe is het met de hoofdrolspelers? Vandaag: hoe Lisa uit Hoorn toch een donornier vond. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]