Ga naar Content

Rosannes hondje schittert in tv-programma Joris' Kerstboom: "Ik ben goed zoals ik ben"

Begin van het jaar vertelde kinderpaardencoach Rosanne Zwart (25) uit Velserbroek haar levensverhaal aan NH. Hoe ze als tiener maanden in een psychiatrische kliniek doorbracht, hoe ze haar angsten overwon en nu als hulpverlener andere jongeren helpt. Tv-presentator Joris Linssen kwam haar daardoor op het spoor. Vanavond staat Rosanne centraal in zijn programma Joris’ Kerstboom.    

Rosanne met Mattie en tv-presentator Joris Linssen. - Foto: Privécollectie

Of eigenlijk is het haar hondje Mattie, die de hoofdrol speelt in het programma. Wie Rosanne ziet, ziet ook Mattie. Hij is waar zij gaat. Van de zorgboerderij Badhoeve in Badhoevedorp, naar Zebrazorg in Vogelenzang en naar de stal in Heemstede. Al vijf jaar lang is hij haar trouwe metgezel.

Paniek- en angstaanvallen

Dus toen de voorbereidend redacteur van het programma Rosanne vroeg wie een grote betekenis in haar leven heeft gespeeld, hoefde ze niet lang na te denken.

“Mattie laat me elke dag zien dat ik mezelf mag zijn. Dat ik me niet anders hoef voor te doen. Dat ik goed ben zoals ik ben.” Lang heeft Rosanne daar zelf mee geworsteld. Ze kreeg als tiener paniek- en angstaanvallen en ging hyperventileren. Uiteindelijk kwam ze na veel therapie terecht in een psychiatrische kliniek.

Waar Rosanne gaat, zie je ook Mattie. - Foto: Privécollectie

Rosanne kent de diepe wanhoop, de donkere en suïcidale gedachten. Op haar onderarm staan nog steeds de littekens uit die tijd. Daarom wil ze juist het stilzwijgen rond mentale gezondheid doorbreken. “Ik wil meer bewustzijn creëren rond mensen die mentale problemen hebben. Ik vertel ze: die donkere gedachten mogen er zijn. Zonder duister is er ook geen licht. Beide horen bij het leven.”  

Negatief versus positief

Toen Rosanne een paar weken geleden totaal onverwacht werd gebeld door de redacteur van Joris’ Kerstboom omdat hij haar verhaal bij NH had gelezen, wist ze ook: “Dit moet ik doen.”

Ze ziet het als haar missie om jongeren te helpen om dichter bij zichzelf te komen. Van een tiener die niet het huis uit durfde omdat de buitenwereld boos en vijandig was, moest ze een lange en moeilijke weg afleggen om uiteindelijk het negatieve om te zetten tot iets positiefs.

“Ik durf me nu kwetsbaar op te stellen. Natuurlijk is dat spannend. Maar ik sluit me niet meer op"

Kinderpaardencoach Rosanne Zwart

Paarden en paardencoaching speelden een belangrijke rol bij haar herstel. “Paarden oordelen niet. Daar kon ik gewoon zijn wie ik ben.” Maar ook EMDR, een therapie voor mensen met traumatische ervaringen hielpen haar om haar angsten te overwinnen. Tegenwoordig werkt ze zelf als paardencoach voor kinderen.  

“Ik durf me nu kwetsbaar op te stellen. Natuurlijk vind ik dat spannend. Helemaal als het vanavond wordt uitgezonden. Maar ik sluit me niet meer op. Ik wil mijn verhaal vertellen om anderen te laten zien dat naast donker ook licht bestaat.”

Joris’ Kerstboom

Rosanne Zwart (25) uit Velserbroek is dit seizoen van Joris’ Kerstboom een van de zes deelnemers die een verhaal van hoop vertelt. Vanavond om 19.00 uur op NPO 2 is zij te zien bij Zorgboerderij Badhoeve in Badhoevedorp. Daar vertelt ze hoe zij haar angststoornissen overwon, leerde haar donkere gedachten te accepteren en hoe haar hondje Mattie haar elke dag laat zien, dat zij gewoon mag zijn wie ze is.  

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]