Ga naar Content

PWN investeert miljoenen om waterwinstation bij Andijk fors uit te breiden

Drinkwaterbedrijf PWN gaat het waterwinstation bij Andijk in 2024 fors uitbreiden om ook na 2030 voldoende drinkwater te kunnen produceren. Met de uitbreiding is een investering van meer dan 100 miljoen euro gemoeid.

Drinkwaterbedrijf PWN bij Andijk - Foto: PWN

De vraag naar drinkwater in Noord-Holland zal door bevolkingsgroei, economische groei en droogte in 2030 flink hoger zijn dan nu, constateert het drinkwaterbedrijf. Volgens berekeningen is er dan 117 miljoen kubieke meter water per jaar nodig. Dat is 5 miljoen kubieke meter meer dan wat er in 2022 werd gewonnen. 

Om die doelstelling te halen moet de productiecapaciteit worden opgeschaald. "De productie wordt met de uitbreiding van het waterwinstation vergroot met 4.400 kubieke meter water per uur. Dat is een vergroting van 50 procent ten opzichte van wat we nu kunnen produceren."

Onverwachte piekmomenten

Daarbij werkt PWN aan een 'overcapaciteit' van tien procent om onverwachte piekmomenten op te kunnen vangen. Die kan bijvoorbeeld ingezet worden bij een onverwacht hete zomer of plotselinge storing. Daar zit een simpele reden achter. "Dit doen we zodat we calamiteiten makkelijk op kunnen vangen en gemakkelijker gepland onderhoud kunnen verrichten." 

Oftewel, zo legt PWN uit: "In 2030 willen we minimaal 129 miljoen kubieke meter water kunnen produceren."

Tekst gaat verder onder de foto's.

En dat betekent dat het waterwinstation de komende jaren flink op de schop gaat. Een belangrijk uitgangspunt is om bij de werkzaamheden de overlast zoveel mogelijk te beperken, benadrukt PWN.

Om het dorp te ontzien van zware transportbewegingen wil het drinkwaterbedrijf een tijdelijke bouwweg aanleggen. "We zijn momenteel in overleg met de perceeleigenaren", aldus een woordvoerder. Die weg moet uiteindelijk tussen de Dijkweg en Gedeputeerde Laanweg komen. Vóór 2030 moeten de werkzaamheden afgerond zijn.

Miljoenenoperatie

Hoeveel de uitbreiding van het waterwinstation precies gaat kosten, kan PWN nog niet inschatten. Wel dat om een investering van meer dan 100 miljoen euro gaat. "Een exact bedrag kunnen we nog niet noemen. Dit heeft ook voor een deel te maken met inflatie, stijgende loonkosten van de uitvoerende partijen en ook de kostprijs van materieel dat we nodig zullen hebben."

Het drinkwaterbedrijf voert dit project uit voor de Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland (WRK). De WRK is opgericht door PWN en de gemeente Amsterdam voor de voorzuivering van water uit het Lekkanaal en het IJsselmeer, en het transport van dat water naar de duinen. Het voorgezuiverde water is bestemd voor infiltratie in de duingebieden om er drinkwater van te maken en voor de levering aan de industrie.

Lees ook