Ga naar Content

Houtfestival 2024 gaat vrijwel zeker door: "Maar op lange termijn nog onzeker"

Ondanks dat de toekomst financieel nog behoorlijk onzeker is, komt er in 2024 zeer waarschijnlijk 'gewoon' een nieuwe editie van het Houtfestival in de Haarlemmerhout. Op 15 juni in de avond en op zondag 16 juni in de middag en avond. En in de vertrouwde vorm: vrije entree, een internationaal muziek- en kunstprogramma en toegankelijk voor alle leeftijden.  

Tijdens de afgelopen editie van het festival deed voorzitter Renske Leijten nog een noodoproep, omdat de financiële situatie ronduit onzeker was. "We hebben het afgelopen jaar toch goed kunnen afsluiten. We hebben geen winst, maar ook geen verlies gedraaid. Dat is toch positief. We hebben daarbij ook wat ondersteuning van de gemeente gekregen", blikt Leijten terug.

Tekst loopt door na de foto.

Houtfestival 2023 - Foto: NH Media / Paul Tromp

Tussen nul en honderd jaar

Leijten vertelde in juni dat er jaarlijks zo'n tachtig- tot honderdduizend euro nodig is om het Houtfestival in dezelfde vorm door te kunnen laten gaan. "Dus vrij toegankelijk voor bezoekers tussen de nul en honderd jaar, met nationale en internationale artiesten die je niet op het programma van Patronaat tegenkomt en waar je ook gewoon je eigen drankje of broodje mee kan nemen."

Ze deed onder andere een oproep aan festivalbezoekers om te helpen sponsoren. Dat heeft uiteindelijk een beetje geholpen. In totaal kwamen er tussen de twintig- en dertigduizend bezoekers op het festival af. 

Tekst loopt door na de foto.

Renske Leijten op het podium van het Houtfestival in 2023 - Foto: NH Media / Paul Tromp

Net als veel andere festivals zoekt ook het Houtfestival nu met de gemeente naar oplossingen voor de komende jaren. "Want we kunnen nu telkens één editie vooruit kijken. Maar hoe het er over vijf jaar eruit ziet, daar durf ik mijn handen niet voor in het vuur te steken", legt Leijten uit. Haar schrikbeeld, en die van alle vrijwilligers, is dat er in het uiterste geval hekken om het festival heen komen te staan en bezoekers kaartjes moeten kopen. Maar zover is het nog lang niet.

Als één van de oorzaken van de lastige financiële situatie noemt ze de prijsstijgingen bij leveranciers. "Door corona zijn er een aantal failliet gegaan en hebben anderen hun prijzen moeten verhogen."

Positieve gesprekken

Maar er is hoop. "De gemeente denkt goed met ons mee. Zo kijken we of de kosten voor bijvoorbeeld huur en opslag kunnen delen met andere festivals. De gemeente ziet ons ook als onderdeel van het 'cultuur-DNA van Haarlem', dus ik heb vertrouwen in een goede afloop van die gesprekken. Ik merk overigens geen concurrentie met andere festivals tijdens die overleggen. Het is voor mij een kwestie van 'en-en' in plaats van 'of-of'."

Tekst loopt door na de foto.

Houtfestival 2023 - Foto: NH Media / Paul Tromp

Het programma voor medio juni 2024, voor alweer de zevenendertigste editie van het Houtfestival, is al aardig rond. "Artiesten moeten toch op tijd worden vastgelegd in verband met hun tours door Europa of door Nederland", legt Leijten uit. De eerste namen zijn bekend: het Pacora Trio uit Slowakije en muzikant Alex Figueira met zijn nieuwe trio.

"We hebben dit jaar ook een speciale samenwerking met onder meer theater Elswout en capoeiraschool Semente in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden", voegt Leijten toe.  

Over paar maanden duidelijkheid

De data staan vast, de bands en kunstenaars zijn geboekt, maar er is nog een héle kleine slag om de arm. "Eigenlijk kunnen we pas rond februari een definitieve klap erop geven. We hebben dan veel meer duidelijkheid over de fondsen waar we gebruik van kunnen maken."

Het festival kent ook een uitgebreid programma voor kinderen. Afgelopen editie speelde bijvoorbeeld de band MeneerTjes SlodDe & Vos uit Haarlem in de kindertent: 

De MeneerTjes SlodDe & Vos op het Houtfestival in Haarlem - NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]