Ga naar Content

Radio Texel haalt met eigen Serious Request 20.000 euro op voor goede doelen

Liefst twintigduizend euro hebben ze opgehaald: Remco Koelewijn, Giovanni Coevert en hun team zijn zeer trots dat ze het toch hebben geflikt. 55 uur met korte rustmomentjes zaten de jonge radio-dj's en collega's achter de schuifpanelen van Radio Texel in het Glazen Paleis in het centrum van Den Burg om onder de noemer 'Texel Steunt' geld in te zamelen voor Texelgezinnen, Huis van Tante Jans en Tesselhuus.

De radiomakers Remco Koelewijn, Giovanni Coevert, Mike Brouwer en Rob de Jong (vlnr) in het Glazen Huis. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Remco ziet er enigszins vermoeid uit. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd als je bijna 55 uur in touw bent om radio de maken midden in het park in Den Burg. "Ik heb er net twee uurtjes rust op zitten", vertelt Remco vrijdag vijf uur voor het einde van de uitzending. "Maar we wisten wat we konden verwachten en waren daarop voorbereid." De teller staat dan op ruim 10.000 euro.

Hij veert helemaal op als hij een bijzonder telefoontje in de uitzending krijgt. Zijn tachtigjarige oma wil hem een hart onder de riem steken. "Wie heeft het dat zijn 80-jarige oma nog even komt aanmoedigen. Dat is toch prachtig?"

Serious Request

De twee radiomakers Remco en Giovanni begonnen woensdagochtend 27 december om negen uur met de bijzondere radioactie waarna ze zijn doorgegaan tot vrijdagmiddag vier uur. De twee talenten hadden vorig jaar al ideeën voor een grote uitzending in de stijl van het Glazen Huis van Serious Request van 3FM, maar toen was het allemaal iets te kort dag. In het voorjaar trokken ze opnieuw de stoute schoenen aan en begonnen ze met de voorbereiding voor de uitzending eind december. Het project kreeg de naam ‘Texel Steunt’. 

"Vanmorgen moest ik toch even rusten, want toen kwam de man met de hamer langs"

Remco Koelewijn

Dat deden ze overigens niet alleen. De twee Texelaars vormen samen met radiovrijwilligers Aad van Gils, Paul Eveleens, Mike Brouwer, Rob de Jong en Jeroen van Hattum het voorbereidend comité van Texel Steunt. "Dit konden we echt niet alleen organiseren", vertelt Remco. "We doen het echt met een mooi team en dat is fantastisch gegaan."

Om het Glazen Paleis staan paar kleine kraampjes en een bouwkeet. Deze laatste wordt gebruikt om te rusten. "Niet om te slapen, maar rusten", verduidelijkt Remco met een glimlach. "Want van de gemeente mocht hier niet overnacht worden. Vanmorgen vroeg moest ik toch echt even twee uurtjes rusten, want toen kwam de man met de hamer langs. "

Luisteraars konden – voor een bijdrage voor het goede doel - muziek aanvragen en uit zichzelf tijdens de uitzenddagen donaties doen. De organisatie koos voor Texel Gezinnen en het Huis van Tante Jans. Voor een derde goede doel konden de luisteraars stemmen. Dat werd uiteindelijk het Tesselhuus. Deze organisatie heeft drie vakantiehuizen op Texel waar mensen met een spierziekte vakantie kunnen vieren.

De vertegenwoordigers van Tante Jans en Texel Gezinnen met de presentatoren aan het eind van de uitzending in het Glazen Huis. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Giovanni en Remco hadden vooraf een lijst gemaakt met Texelse goede doelen. "Toen kwamen we op ongeveer 15 organisaties uit. We hebben heel lang nagedacht om uiteindelijk een keuze te maken. We hebben voor Texel Gezinnen en het Huis van Tante Jans gekozen omdat ze nog niet zo bekend zijn. En we willen hiermee ook een zo'n breed mogelijk publiek aanspreken."

Het Huis van Tante Jans is een initiatief van Jolanda van Tunen en Miranda Schraag. Beiden geven met vele collega's 24-uurs professionele zorg voor dementerende bewoners en hun partner met een gemeenschappelijke, centrale woning. "Wat fijn dat onze organisatie met warme handen gedragen wordt", reageerde Jolanda. "Wat zullen de bewoners dankbaar zijn."

Ook Texelgezinnen van Cintha Stiekema en Bianca Polderman was blij met de donatie. Hun organisatie zorgt voor gezinnen waar het even niet zo lekker gaat. Deze worden laagdrempelig ondersteund door ervaringsdeskundigen. Dit kan met een middagje oppassen, huiswerkbegeleiding of een nachtje logeren. "Ik word hier bijna emotioneel van", reageerde Bianca in de uitzending. "Het is hartverwarmend."

De checque van 20.000 euro. Links de twee initiatiefnemers voor deze actie Remco en Giovanni. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Vrijdag aan het eind van de middag werd bekend gemaakt dat de actie ruim 18.000 euro had opgeleverd. Oud-horecatycoon Frits Langeveld vulde het bedrag aan tot 20.000 euro. "Wat is dit gaaf", besluit Remco als hij even de studio uitloopt. De vermoeidheid slaat toe. Zijn compagnon Giovanni is in tranen na het horen van het behaalde resultaat. "Dit moeten we nog even op ons in laten werken. Wat ik straks ga doen? Heerlijk douchen en dan meteen mijn bed in."

Lees ook