Ga naar Content

Helpt een vuurwerkverbod? Minder gewonden in gebieden waar vuurwerk verboden is

De ziekenhuizen in de provincie waren allemaal voorbereid op een drukke nacht op de spoedeisende hulp. Op plekken met een vuurwerkverbod, lijken de ziekenhuizen minder gewonden te hebben gezien dan daarbuiten. Helpt het vuurwerkverbod dat daar is ingevoerd?

Vuurwerk in Zandvoort - Foto: NH Media

Ziekenhuizen weten van andere jaren dat het druk kan worden op de spoedeisende hulp met vuurwerkslachtoffers en alcoholgerelateerd letsel. Ziekenhuizen zijn verplicht om het aantal slachtoffers met vuurwerkletsel bij te houden. Met NH delen zij de bevindingen van nieuwjaarsnacht. 

In Amsterdam, Haarlem, Bloemendaal en Heemstede gold vannacht een vuurwerkverbod. Niet iedereen heeft zich eraan gehouden, maar de ziekenhuizen lijken minder vuurwerkslachtoffers binnen te krijgen dan de ziekenhuizen in de rest van Noord-Holland. 

Kinderen met letsel 

Dat betekent niet dat het rustig was in Haarlem. "Het was drukker dan een reguliere nacht", zegt een woordvoerder van het Spaarne Gasthuis. "We hadden extra personeel ingezet en dat was hard nodig. We hebben twintig alcoholgerelateerde gevallen binnengekregen." Ze vertelt dat er op de spoedeisende hulp veel is gespuugd door het drinken van te veel alcohol. 

In het Haarlemse ziekenhuis zijn daarnaast twee kinderen met vuurwerkletsel binnengekomen, beiden zijn tussen de 12 en 15 jaar. "Eentje gisteravond en een vannacht. Zij hadden klein letsel en konden na behandeling weer naar huis." 

"De nacht was vergelijkbaar met een normale weekenddag"

UMC Amsterdam

Bij het Amsterdam UMC was geen sprake van extra drukte. "Er werden rond de 20 patiënten gezien, wat vergelijkbaar is met een normale weekenddag", laat de woordvoerder weten. "Twee patiënten hadden oogschade door vuurwerk. Alleen daaraan kon worden afgeleid dat het oud en nieuw was."

Onstuimige nacht 

Zo rustig was het lang niet overal. In Alkmaar en Den Helder, waar geen vuurwerkverboden golden, was het druk op de spoedeisende hulp. Het was een onstuimige nacht", laat de woordvoerder van het Alkmaarse ziekenhuis van de Noordwest Ziekenhuisgroep weten. "Er zijn twaalf patiënten gezien met vuurwerkletsel. Door ontploffingen was er veel, ernstig, letsel aan de ogen, handen en gezicht." Bij een van de patiënten is volgens de woordvoerder sprake van heel ernstig letsel. In het Alkmaarse ziekenhuis zijn geen patiënten opgenomen met alcoholvergiftiging.

Bij het ziekenhuis van de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder was het volgens de woordvoerder ook druk vannacht. "Er zijn vier vuurwerkslachtoffers binnengekomen met letsel aan ogen, hand en aangezicht." In het ziekenhuis werden twee dertigers opgenomen met een alcoholvergiftiging. Het was hiermee drukker dan een gemiddelde nacht op de spoedeisende hulp in Den Helder. 

Omgevallen vuurwerk

In het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend zijn twee minderjarigen binnengekomen met vuurwerkletsel. "Er was een patiënt met oogletsel en een patiënt met een brandwond en oogletsel", laat een woordvoerder weten. 

Bij het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn zijn zeven vuurwerkslachtoffers binnengekomen, waaronder vier minderjarigen. Ook in Hoorn geldt geen vuurwerkverbod. "Zij hebben letsel variërend van oogletsel tot brandwonden in gezicht, hand en been", zegt de woordvoerder. "Waarvan twee met zeer ernstig letsel." Twee vuurwerkslachtoffers stonden te kijken naar het vuurwerk toen het misging. "Door de harde wind viel het vuurwerk om en kwam dit bij een slachtoffer tegen het been aan en bij ander slachtoffer veroorzaakte dit oogletsel." 

In Hoorn zijn er vijf mensen binnengekomen met een alcoholvergiftiging, waarvan het twee jonger waren dan 18 jaar. 

Brandwondencentrum 

Het Rode Kruis Ziekenhuis en het Brandwondencentrum in Beverwijk kende een relatief rustige nacht. "Op de spoedeisende hulp (SEH) afdeling meldden zich veertien patiënten met oudjaarsnacht-gerelateerd letsel. Dit aantal is bijna gelijk aan de oudjaarsnacht van vorig jaar", laat een woordvoerder weten. "Er zijn vannacht zeven patiënten binnengekomen met vuurwerkletsel, de andere zeven hadden een alcoholvergiftiging."  

Ze vertelt dat de patiënten met vuurwerkletsel vooraf vuurwerk af hebben gestoken en geen omstanders waren. "Bijna allen zijn in het gezicht getroffen en konden na behandeling weer naar huis." Ook de patiënten met alcoholvergiftiging konden naar huis. "Op één minderjarige na."

"We hopen dat de regen voor minder vuurwerkslachtoffers zorgt"

Esther Schutten - Zaans Medisch Centrum

In het Zaans Medisch Centrum in Zaandam was het een relatief rustige nacht. "We hebben vijf patiënten gezien, waarvan een met vuurwerkletsel", meldt een woordvoerder van het ziekenhuis. "De andere vier hadden alcoholgerelateerde klachten. De arts op de spoedeisende hulp heeft aangegeven dat er andere jaren weleens meer alcoholgerelateerde patiënten waren."  

Bij het Zaanse ziekenhuis denken ze dat het regenachtige weer bij kan hebben gedragen aan het lagere aantal vuurwerkslachtoffers. "We hopen dat de regen voor minder vuurwerkslachtoffers zorgt. Vuurwerk wat nog niet ontploft is en opgeraapt kan worden, is waarschijnlijk al gedoofd door de regen."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.