Ga naar Content

Nog steeds dreigvideo van opgepakte influencer (23) online: "Neemt risico"

De streamer die in december werd opgepakt voor bedreigingen in live uitgezonden 'prankcalls', houdt zich naar eigen zeggen niet aan de voorwaarden die aan zijn vrijlating zijn gesteld. Om na drie dagen cel weer naar huis te mogen, moest de 23-jarige Rouand de reclassering beloven geen prankcalls meer te maken. Dat doet hij nog wel, en er staat zelfs nog een video online waarin hij een ondernemer bedreigt.

Rouand kwam eerder al in aanraking met de politie - Foto: Rouand YT

Rouand vertelt in een van zijn video's zelf wat die beperkingen zijn. NH heeft geprobeerd om bij instanties te controleren of zijn woorden kloppen, maar die willen hier om privacy-redenen niet te veel over uitweiden. 

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) bevestigen wel dat de verdachte beperkingen op het gebied van sociale media zijn opgelegd, maar willen niet zeggen wat die beperkingen precies inhouden. Ook de reclassering, die verantwoordelijk is voor het monitoren van zijn account, wil uit privacyoverwegingen niets delen. Rouand zelf laat in een kort gesprek met NH weten niet te willen meewerken aan een publicatie. "Jullie willen mij alleen zwart maken", zegt hij. 

Bedreigingen

Eerder deze week liet de politie weten een 23-jarige influencer te hebben opgepakt voor het telefonisch bedreigen van horecaondernemers: één in Hoofddorp en één in Nieuw-Vennep. Ondertussen filmde hij zichzelf en deelde de livestream-video's via sociale media met zijn volgers, schrijft de politie. Die video's zijn inmiddels verwijderd.

Uit onderzoek van NH blijkt dat het gaat om een zekere Rouand, die als Rouand YT dagelijks een livestream verzorgt via zijn YouTube-kanaal. Daarin belt hij ondernemers en particulieren op om een grap met hen uit te halen. In sommige video's gaan de grappen gepaard met bedreigingen.

Vuurwapen

Zo was tot en met november op zijn kanaal te zien hoe hij afgelopen zomer twee horecazaken in Haarlemmermeer belde en dreigde langs te komen met een vuurwapen. Volgens de politie had hij op dat moment 13.000 volgers op YouTube. Dat zijn er inmiddels 40.500.

De eigenaren van de twee horecazaken deden aangifte, waarna de YouTuber in december werd gearresteerd. Over die ervaring vertelt hij in zijn video's honderduit. "Ik heb nog nooit zoiets kuts meegemaakt", zegt hij in een video getiteld 'Ik ben vrij van de gevangenis.' "Echt nooit gedacht dat ik in de cel zou zitten. Al helemaal niet voor dit soort zooi", gaat hij verder. Rouand zat overigens niet in de gevangenis, maar bracht drie dagen door in een politiecel. 

"Ik heb nooit echt mensen serieus bedreigd"

Rouand

Toen hij tijdens zijn arrest voor de rechter moest verschijnen, heeft hij zijn excuses aangeboden voor de bedreigingen aan de horecazaken in Haarlemmermeer. "Ik heb nooit echt mensen serieus bedreigd, het was altijd voor de grap, voor de content en gewoon op die manier weet je", vertelt Rouand in diezelfde video. "Het wordt door de politie superserieus opgevat."

Verbroken belofte

In deze video zegt hij ook dat hij de reclassering heeft moeten beloven 'geen prankcalls' meer te doen. Ondanks die belofte ging hij een week na zijn vrijlating weer live op YouTube met prankcalls. Ook daarna heeft hij nog vijftien van zulke video's opgenomen waarin hij nummers belde om een grap uit te halen of te doen alsof hij iemand anders was. 

Naast de nieuwe prankcalls is NH op een oudere video gestuit, waarin hij medewerkers van een snackbar bedreigt. "Als zo'n video er inderdaad nog opstaat, is er wat verkeerd gegaan", zegt de politiewoordvoerder. De woordvoerder benadrukt daarbij de verantwoordelijkheid van de YouTuber zelf. "Daarmee neemt hij wel het risico om weer opgepakt te worden."

"Ik kom die toko overvallen met pistool"

Rouand

"Wat denk je wel gozer?", zegt Rouand in de video. "Weet je wel wie ik ben? Ik heb tien jaar in de gevangenis gezeten. Laat me niet naar je komen. Als ik je straks te pakken krijg jongen, krijg je een platte hand van mij. Plat in je gezicht. Ik kom die toko overvallen met pistool. Wat zeg je allemaal vluchteling?"

"Hij wordt in de gaten gehouden", verzekert ook de woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Als hij zich niet aan de beperkingen houdt, zal dat meegenomen worden." 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook