Ga naar Content

Alkmaarse wijkmoeders grijpen in bij bestorming flat: "Het blijven toch jongens"

Brandjes, opgeblazen bushokjes en de bestorming van een flat: de wijkmoeders van Nieuw-Overdie hebben zich tijdens de jaarwisseling zeker niet verveeld. Ondanks de incidenten zijn de vrouwen tevreden over het verloop van de nieuwjaarsnacht in hun wijk. "Uiteindelijk blijven het toch jongens", reageert coördinator en sociaal cultureel werker Zahra Taghlaoui.

Foto: NH Media/Anne Klijnstra

Met oud en nieuw spelen de wijkmoeders van Nieuw-Overdie sinds 2021 een belangrijke rol. Tijdens hun surveillances spreken de vrouwen overlastgevende jongeren aan. Nadat het in die buurt tijdens de nieuwjaarsnacht van 2020 volledig uit de hand liep, besloot coördinator Zahra met een groep moeders uit de wijk om met zachte hand in te grijpen. 

Daar is heel de buurt blij mee, want sinds de wijkmoeders de boel in de gaten houden, nemen de overlast en het aantal vernielingen tijdens de jaarwisseling af. "We hebben hier drie hele rustige jaren gehad. De inzet en samenwerking tussen wijkagenten, jongerenwerk en de boa's die de wijkmoeders voorlichting hebben gegeven, hebben daar zeker veel invloed opgehad."

Ook dit jaar vond Zahra het meevallen. Toch hebben de vrouwen zeker niet stilgezeten. Ondanks het toeziend oog van de moeders is er een ander in de wijk gesneuveld. "We waren even 20 minuten met theepauze, maar toen we rond 20.00 uur terugkwamen, was er een bushokje opgeblazen. Niet lang daarna een tweede bushokje", vertelt ze. "Ook is er geprobeerd een boom in de fik te steken, gelukkig is dat mislukt. Van zulke dingen balen we wel."

Bestormde flat

En hoewel Zahra niet snel ergens voor terugdeinst, was het voor nieuwe wijkmoeders even schrikken toen een groep jongeren een flat binnendrong. Maar dankzij het optreden van de vrouwen liep dat met een sisser af, vertelt bewoner Marieke in de Facebookgroep ‘Nieuws uit Alkmaar en omgeving’. Ze bedankt de moeders voor hun ingrijpen. 'Terwijl een groep van twintig jochies onze flat wilde bestormen op oudejaarsavond, wisten zij de groep geweldloos een andere richting op te sturen.'

Tekst gaat verder.

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

"Die groep was zo groot, ook met mensen van buiten Overdie, dat het een beetje angstaanjagend was voor mensen", reageert Zahra. "Het frappante was dat het uiteindelijk niet heel intimiderend voor ons was. Ze luisterden en vertrokken. Je ziet gewoon dat ze elkaar uitdagen en met elkaar meelopen. Het zijn geen grote jongens, maar pubers."

'Hé jongens, niet doen!'

Bij alle incidenten was een simpele 'Hé jongens, niet doen!', uiteindelijk genoeg. "Het mooiste was dat ze eigenlijk allemaal zo vriendelijk waren. Je merkt dat er veel respect voor ons is. We werden niet uitgescholden, niemand riep dat we weg moesten gaan. Het blijft bijzonder om mee te maken; dat je als moederfiguur veel indruk maakt op die jongens."

Kortom: missie geslaagd, aldus Zahra. "Het lijkt allemaal veel, maar het is reuze meegevallen. Achteraf is het een mooie jaarwisseling geweest waar we goed op terugkijken en een positieve invloed hebben gehad."

Burgemeester Anja Schouten laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat oud en nieuw in Alkmaar 'beheersbaar' is verlopen. Dat wil niet zeggen dat er geen incidenten waren. "Zo was er een containerbrand, zijn op verschillende plekken vernielingen aangericht en werd op diverse plekken zwaar vuurwerk afgestoken", schrijft ze.

In het Noordwest Ziekenhuis zijn twaalf patiënten binnengebracht met verwondingen, voornamelijk door vuurwerk. In tegenstelling tot eerdere jaren was er geen sprake van geweld richting van politie, brandweermensen en ambulancepersoneel.

"Gedurende de avond heb ik een aantal werkbezoeken gedaan langs verschillende hulpverleningsposten. Het was goed om te zien dat we op zo veel betrokken mensen kunnen rekenen voor een goed en veilig verloop van oud en nieuw. Ik dank daarbij de inzet van de wijkmoeders, betrokken buurtbewoners, jongerenwerkers, politie, handhaving, brandweer, ambulancedienst, Stadswerk072 en vele anderen."

Lees ook