Ga naar Content

Middelie is helemaal klaar voor schaatspret, maar is het ijs dik genoeg?

De spanning stijgt bij IJsclub De Ondersteuning in Middelie. Is het ijs dik genoeg om te kunnen schaatsen? In de appgroep van het bestuur ging het gisteren al helemaal los. IJsmeester Wim Derks ging onder belangstelling van andere bestuursleden op inspectie en was tevreden. 

Middelie is helemaal klaar voor schaatspret, maar is het ijs dik genoeg? - NH Nieuws

Een tevreden ijsmeester in Middelie gisteravond: Wim Derks heeft goede hoop dat er snel geschaatst wordt op 'zijn' ijsbaan. "We hebben op zeven plekken aan de zijkanten gemeten en hebben in het ijs geboord. Gemiddeld was het 4,3 à 4,4 centimeter." Derks is erg verrast. "Ik had het niet verwacht", zegt hij.

Update woensdag 10.00 uur. Deze ijsbanen zijn open vandaag

Middelie - IJsclub De Ondersteuning- vanaf 13u voor kinderen van basisschoolleeftijd die lid zijn.

Purmerend ijs- en inline-skateclub- van 18 tot 21.30u

Met de schaatskoorts zit het bij ijsmeester Wim Derks (links) wel goed - Foto: NH

In Purmerend wordt het nog spannend. Om 9.00 uur gaat ijsmeester Adriaan Hordijk van de ijs- en inline-skateclub boren en daarna is er meer duidelijkheid. Gisteren lag er 3,5 centimeter ijs: "Dat viel me mee, we hadden op veel minder gerekend. Onze baan heeft 5,5 centimeter nodig." Mogelijk gaat de baan later vandaag open. 

In de rest van de regio Zaanstreek-Waterland zijn de ijsmeesters en vrijwilligers iets pessimistischer. Zo is er niet genoeg ijs te zien bij IJsclub Volendam en ook in de Zaanstreek wachten ze op meer vorst.

Assendelft

In Assendelft is alles gereed, maar wacht men ook op voldoende ijs. "We hebben een landijsbaan met dertig centimeter water erop", zegt vrijwilliger Piet de Jong van IJsvereniging Assendelft. "Dat betekent dat wij minimaal vijf tot zes centimeter ijs nodig hebben. We hebben nog een paar nachten vorst nodig. Het zal er om hangen of onze baan open kan."

Piet lacht: "We kijken naar de thermometer, en die is nog niet in ons voordeel. De koorts is er wel, maar nog de verkeerde kant op." Zijn vereniging is bezig met een project om een skeelerbaan aan te leggen op het terrein. "Dan kunnen we op een andere manier met het water omgaan, zodat we na twee nachten vorst al wel mee kunnen doen." Het zal nog wel even duren voordat dat project doorgang vindt.

Mooie schaatsfoto's uit Zaanstreek-Waterland of updates over jouw lokale schaatsbaan? Stuur ze naar [email protected].

Oostzaan

Ook in Oostzaan is er schaatskoorts. "De ijsmeester heeft vanmorgen de ijsdikte gemeten. De baan ligt nog niet overal dicht, maar we hebben gemiddeld anderhalve centimeter ijs", schrijft de club op Facebook. "Voor een opening van de ijsbaan hebben we een ijsdikte van zeven centimeter nodig. Nu maar hopen op een paar nachten strenge vorst."

Westzaan 

Bij IJsclub Lambert Melisz in Westzaan ligt een deel van de baan nog open, zegt ijsmeester Thijs Oudkerk. Het ijs dat er ligt, is 'niet het mooiste' volgens hem. Deze ochtend checkt hij de situatie nogmaals, maar er is niet veel optimisme.

Wormer

"Gaat niet lukken woensdag", zegt Klaas de Haan van Nova Zembla Wormer beslist als we hem bellen. "We moeten minimaal zes centimeter hebben, we hebben er nu vier. Ik durf er geen uitspraken over te doen, anders maak ik mensen blij met een dode mus."

De bekende ijsmeester Jan Koene raadt fanatieke schaatsers af om naar het Wormer- en Jisperveld te komen. "Het lag aardig dicht, maar het is weer helemaal opengewaaid", sipt hij. "We zijn er gek van hoor en willen graag, maar als het niet gaat, houdt het op."

Hij heeft niet de neiging om in de auto te stappen om een andere baan op te zoeken. Hij lacht: "Ik ga niet meer zo hard, ik heb net een nieuwe knie. Ik ben blij dat ik net normaal weer een beetje lopen kan."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]