Ga naar Content

Haarlemse handhaving onverbiddelijk: boete dreigt voor Huijsing Books

Huijsing Books in de Gierstraat moet binnen een week de uitgestalde boeken voor de winkel weghalen. Doet de boekenwinkel dat niet, dan kan de eigenaar een boete van de gemeente tegemoet zien. Jarco Huijsing steekt nu enkele (plastic) bloemen tussen de boeken. Bloembakken mogen immers wel worden neergezet.

Jarco Huijsing van Huijsing Books wil de Gierstraat aantrekkelijker maken. - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Jarco, oprichter en eigenaar van Huijsing Books, is eerlijk. “Ik ken de regels. Ik weet dat er geen rekken met producten op straat mogen worden gezet. Het gaat mij erom dat ik dit stukje straat wat aantrekkelijker wil maken. En ik wil aan de voorbijgangers laten zien dat er hier boeken worden verkocht.”

Het bezoek van de handhavers op woensdagmiddag kwam voor Jarco niet als een verrassing. “Toen ze binnenkwamen zei ik al: ‘jullie komen een brief afleveren’. Het zijn aardige mensen, zij doen ook maar hun werk.”

Eigenaar Jarco heeft plastic bloemen tussen de boekenkistjes gestoken. - Foto: NH Media/Maikel Ineke

De overtreding heeft betrekking op de houten kistjes met boeken die Jarco tegen de voorgevel van zijn winkel heeft neergezet. Vijf liggende kistjes met aan beide zijden drie gestapelde kistjes. De kistjes zijn gevuld met boeken.

Aantrekkelijk of niet

In de Gierstraat geldt een uitstalverbod. Dat betekent dat er op straat geen producten mogen worden neergezet. Er geldt een uitzondering voor uitstallingen die de aantrekkelijkheid van de zaak vergroten, zo is te lezen in de brief die Jarco van handhaving ontving. “Het gaat hierbij om een bankje, plant of bloembak”, staat er geschreven.

Daarom heeft Jarco nu enkele plastic bloemen tussen de boekenkistjes gestoken. Het is de vraag of handhaving daarmee genoegen neemt. “Dan maar een boete”, stelt Jarco. “Enkele klanten hebben al gesuggereerd om dan een crowdfunding te beginnen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Wat zijn de criteria voor een aantrekkelijke uitstalling? - Foto: NH Media/Maikel Ineke

NH Nieuws heeft bij de gemeente nagevraagd of de toegevoegde bloemen voldoende zijn om een boete te ontlopen. De woordvoerder kon hier donderdagmiddag nog geen uitsluitsel over geven. De Actiepartij heeft donderdag raadsvragen ingestuurd en wil weten welke criteria voor ‘aantrekkelijkheid’ van uitstallingen gelden.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]