Ga naar Content

Tata Steel Chess in close-up: Mini-camera's vangen grootmeesters' emoties

Schaakliefhebbers kunnen hun lol op bij de 86e editie van het Tata Steel Chess Tournament, het voormalige Hoogovens Schaaktoernooi, dat vandaag begint. In het kleine Wijk aan Zee waren de grootmeesters altijd al aanraakbaar, zeker in vergelijking met andere grote schaaktoernooien, maar deze editie des te meer: door nieuwe mini-camera's aan de rand van het schaakbord krijgen we nu alle zuchten, fronsen en lachjes mee. 

Zo zien we de grootmeesters van dichterbij dan ooit. Anish Giri, de winnaar van vorig jaar, houdt zijn gezicht bij een oefenpotje tegen zijn Nederlandse collega's Jorden van Foreest en Max Warmerdam redelijk in de plooi. Kampioen van twee jaar eerder Foreest heeft een minder goede pokerface: hij fronst en bijt op z'n lippen, maar dat kan natuurlijk ook zijn om zijn tegenstander te misleiden...

Tekst loopt door onder de video.

Mini-camera's op Tata Steel Chess - NH Nieuws

Het toernooi in Wijk aan Zee is niet het allereerste toernooi ooit met zulke camera's. Giri heeft ze laatst elders ook al een keer gezien. Stoort dat? "Als je helemaal perfectionistisch bent en je hebt al je stukken zo netjes, dan heb je wel zo iets aan het begin van je bord dat afleidt. Maar alles voor de toeschouwers."

Vanavond om half zeven trappen de amateurs af. Morgen om 2 uur 's middags spelen de grootmeesters hun eerste wedstrijd. De wedstrijden zijn te volgen op het kanaal van chess.com via de streamingsdienst Twitch.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]