Ga naar Content
Een treinstation met een houten deur en een trein.
Haarlem

Krijgt Haarlem als eerste Europese stad een museum op een 'gewoon' station?

12 januari 2024, 17.17 uur · Aangepast 12 januari 2024, 19.46 uur
Door: Maikel Ineke · Foto: NH Media / Maikel Ineke

Een museum in de voormalige wachtruimte op perron 3 van station Haarlem. Dat is het doel van de initiatiefnemers van Museum Toegepaste Europese Kunst, kortweg: MUTEK. Een leuk plan, maar er is nog heel veel geld nodig om het te realiseren. 

We kennen natuurlijk verschillende musea die in een voormalig treinstation zijn gevestigd. Denk aan Musée d'Orsay in Parijs of het spoorwegmuseum op het voormalige station Utrecht Maliebaan. Wat minder vaak voorkomt, is een museum in een station waar de treinen nog dagelijks aankomen en vertrekken. Sterker nog, dat lijkt in heel Europa niet voor te komen.  

Nu nog lege ruimte

De initiatiefnemers van Museum Toegepaste Europese Kunst willen daar verandering in brengen. Zij hebben daarvoor station Haarlem op het oog, en dan specifiek een van de voormalige wachtruimtes op perron 3. Momenteel staat deze ruimte leeg. Daarvoor zat er een horecagelegenheid en een winkel.

Geheel willekeurig is deze ruimte niet gekozen. De wachtkamers zijn namelijk ontworpen door Jac. van den Bosch, een belangrijke Nederlandse meubel- en interieurontwerper uit het begin van de twintigste eeuw. Het doel van het nieuwe museum is om toegepaste kunst (artistiek vormgegeven meubels, sieraden, lampen en vazen) van 1880 tot nu te tonen. Het werk van Van den Bosch komt daar ook in terug.

Voor de opbouw en inrichting van de ruimte is volgens de initiatiefnemers een bedrag van 40.000 euro nodig. Een kwart daarvan willen de initiatiefnemers door middel van crowdfunding bijeenbrengen. Geïnteresseerden kunnen hier een investering doen. De bedenkers van MUTEK hebben de collectie door de tijd heen zelf verzameld.  

Tekst loopt door onder de foto.

MUTEK Station Haarlem - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Robert van Rhijn uit Santpoort-Noord is een van de mensen die de kar trekt van dit initiatief. Eerder hadden de gemeenten Eindhoven en Doetinchem interesse getoond voor zijn museumplan, maar nu zijn zijn ogen dus gericht op Haarlem.

De Nederlandse Spoorwegen bevestigen dat de ruimte op station Haarlem beschikbaar is voor verhuur, maar dat er nog niks is ingevuld. Woordvoerder Arno Leblanc: "Het heeft onze voorkeur om een divers aanbod aan voorzieningen te creëren op het station. Dus niet in elke ruimte een patatzaak. Maatschappelijke initiatieven hebben daarom altijd onze interesse. We hebben daarvoor een speciaal programma met bijvoorbeeld aangepaste huurprijzen."

Inchecken

Om bij het museum te komen, moeten de bezoekers wel langs de toegangspoortjes van de NS. Leblanc bevestigt dat. "Ja, iedereen op het station moet nu eenmaal inchecken. Maar er zijn ook andere opties mogelijk. Zo kun je denken aan het verstrekken van een QR-code voor de poortjes bij aanschaf van een museumticket." 
 
Van het doel van 10.000 euro aan donaties heeft MUTEK momenteel 1.450 euro binnen. Er is dus nog een lange weg te gaan. De crowdfunding loopt nog tot en met 11 februari. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]