Ga naar Content

Jonas (17) en Florijn (17) vertegenwoordigen Nederland op Olympische Jeugdspelen

Twee 17-jarige topatleten uit Aalsmeer en Amstelveen reizen deze week naar de Zuid-Koreaanse provincie Gangwon om de Nederlandse eer op de Olympische Jeugdspelen hoog te houden. Shorttracker Jonas gaat strijden op de korte schaatsbaan, skeletonster Florijn doet dat op de bobsleebaan.

Jonas de Jong (17, foto) en Florijn de Haas (17) doen mee met de Olympische Spelen - Foto: NH Media

Shorttracker Jonas de Jong (17) uit Aalsmeer gaat op de ijsbaan van 111,11 meter zo hard mogelijk schaatsen. Hij zit nu in het vliegtuig, een vlucht van twaalf uur. Thuis had hij zijn ritme al omgegooid door een speciaal 'jetlagprotocol' te volgen. In Zuid-Korea, waar de Jeugdspelen plaatsvinden, is het acht uur later. 

130 kilometer per uur

Ook Florijn de Haas (17) uit Amstelveen heeft haar dag- en nachtritme van tevoren aangepast. Ze doet op de Jeugdspelen mee aan het onderdeel skeleton. Plat op de buik en met haar hoofd naar voren raast ze dan met 130 kilometer per uur op een slee in een bobsleebaan naar beneden.

Tekst gaat verder onder een reportage die NH vorig jaar maakte over Jonas.

Shorttracktalent Jonas de Jong (16) bereidt zich voor op zijn eerste olympische toernooi - NH Nieuws

Het shorttracktoernooi begint op zaterdag met de 1500 meter. Op zondag is de 1000 meter, maandag de 500 meter en woensdag de 'mixed relay', waarbij Jonas samen met sporters uit andere landen een aflossingswedstrijd gaat racen. 

"Je moet meteen vlammen", legt zijn moeder Monika de Jong uit aan NH. "Als het in je eerste rit niet lukt, dan is het meteen klaar." Jonas wil de finales halen en denkt op de 500 meter de meeste kans te hebben.

De vierde editie van de Jeugd Olympische Winterspelen wordt van 19 januari tot en met 1 februari 2024 gehouden in de Zuid-Koreaanse provincie Gangwon. Zo'n 1900 deelnemers uit de hele wereld strijden in verschillende wintersporten om medailles. Deze topatleten zijn in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar oud.

De skeletonwedstrijd begint later. Florijn, het enige Nederlandse meisje dat meedoet, knalt op 22 januari de berg af. Haar twee mannelijke ploeggenoten racen de dag erna. De durfallen hebben de dagen ervoor de tijd om op de baan te trainen en die wat beter te leren kennen.

Om zich te kwalificeren voor de Jeugdspelen moest de Amstelveense acht keer een baan afleggen zonder te crashen. Dat lukte tijdens wedstrijden in heel Europa en in Korea. En tegelijkertijd haalde ze gewoon haar havodiploma aan het Hermann Wesselink College.

Spannend

"Hartstikke gaaf dat ze dit weer mee mogen maken", vervolgt Jonas' moeder. "Het is een apart gevoel als je kind op een shorttrackbaan staat. Heel spannend. Dat hebben ze volgens mij zelf minder dan de ouders."

Ze vliegt samen met haar man aankomende donderdag naar Zuid-Korea, zodat ze nog net op tijd zijn voor de openingsceremonie op vrijdagavond. Gekleed in het oranje gaan ze samen met de andere ouders vanaf de tribune hun kinderen toejuichen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]