Ga naar Content

Benefietconcert voor herbouw Beach Inn: muzikanten staan klaar voor geliefd paviljoen

Na de inzamelingsactie en de sponsorloop voor het afgebrande strandpaviljoen Beach Inn in IJmuiden staat er aanstaande zondag een benefietconcert op het programma. De drie deelnemende bands hoefden niet lang over hun deelname na te denken. "De Beach Inn is gewoon voor alle muzikanten in de regio heel belangrijk", zegt Freddy Koridon van de band DizZy.

Grote brand Beach Inn IJmuiden - Foto: Inter Visual Studio

Een grote brand legde de Beach Inn in de nacht van 14 op 15 december volledig in de as. De band Drie Vierkante Meter zou daar 21 januari spelen, maar dat kon door de brand niet doorgaan. Als grap ontstond het idee om op die datum wel te spelen, maar er een benefietconcert van te maken.

Het was de tweede keer dat de populaire strandtent door een brand getroffen werd. In 2012 gebeurde dat ook al. Naast Drie Vierkante Meter treden ook DizZy en No Tricks aanstaande zondag op in het Polderhuis in Velserbroek.

Alles wegbezuinigd

De Beach Inn is voor IJmuidense muzikanten een bijzondere plek. Daarom was de belissing om zondag mee te doen zo genomen. “Vroeger had je het Witte Theater, maar alles is zo’n beetje wegbezuinigd”, vertelt Freddy, zelf al jaren muzikant. “Eigenlijk is dit nog een van de weinige plekken in IJmuiden waar je terecht kon, als je popmuziek wilde spelen.”

Voor de brand kon je elke zondag bij Beach Inn terecht voor livemuziek. “Als dat weg zou vallen, dan vind ik dat echt jammer. Ik heb daar ook wel eens in het zand gestaan met mijn gitaar om mensen te vermaken.”

Ook Frank Korpershoek van de band No Tricks heeft goede herinneringen aan Beach Inn. “Het is een plek waar veel muzikanten bij elkaar komen, omdat daar gespeeld wordt. Het gebeurde regelmatig dat er een muzikant was die begon te spelen, bijvoorbeeld Freddy met zijn gitaar. Dan was er ook wel een pianist en voor je het wist, was er een jamsessie. Muzikanten zoeken elkaar toch vaak op. Als de Beach Inn niet meer terug zou komen, dan mis je echt een hele leuke gelegenheid om te spelen op het strand.”

Spontaan initiatief

Het benefietconcert was een spontaan initiatief, volgens Andre Bergen van Drie Vierkante Meter. Zij spelen al bij Beach Inn sinds de vorige brand in 2012. “We kregen daar alle ruimte om muziek te maken. Peter [de Bie, eigenaar van Beach Inn, red.] is zelf een groot voorstander van muziek. Hij heeft ook veel geïnvesteerd in apparatuur en versterkers en zo om het zo laagdrempelig mogelijk te houden.”

“Vanuit zijn eigen motivatie zag hij graag dat vooral jongelui de weg zouden vinden om muziek te maken”, vervolgt Andre. “Dat vind ik altijd een nobel streven. Ik heb zelf ook kinderen die muziek maken. Bij Beach Inn kreeg je alle tijd en ruimte om dat te doen. Het is een podium voor zowel beginnende als gevorderde bandjes.”

Peter de Bie, eigenaar van Beach Inn, vindt het vooral leuk om jonge mensen in een kleine setting een podium te geven, zodat ze hun eerste ervaringen op kunnen doen. “Ik heb er altijd erg van genoten. En ook als er maar vier mensen waren. Dan had ik bijna mijn eigen verjaardagsfeestje.”

‘Blik op vooruit kijken’

De bandleden hopen dat er aanstaande zondag veel animo voor het concert zal zijn. Het concert is van 14.00 tot 18.00 uur en de entree is gratis. Een deel van de baromzet zal gedoneerd worden aan het goede doel en overal in de zaal, die ook gratis meewerkt, zullen grote QR-codes hangen, waarmee mensen een vrijwillige bedrage kunnen geven.

Als het allemaal meezit, dan staat er volgens Peter vanaf eind april weer een buitenkant van het pand op IJmuiderslag. Daarna moet de inrichting, zoals de bar en de keuken, er nog in. Hij hoopt dat ze vanaf augustus langzaamaan weer wat kunnen opstarten. “We worden overladen met steunbetuigingen en donaties. Iedereen werkt mee en iedereen geeft aandacht. Daar word je alleen maar sterker van en wil je harder van werken. We hebben de blik op vooruit en niet meer op terugkijken.”