Ga naar Content

Rechtszaak tegen bouwplannen hotelcomplex bij Petten

Vereniging Het Zijper Landschap gaat vandaag bij de Raad van State proberen om de plannen voor een nieuw hotelcomplex in het Corfwater bij Petten tegen te houden. Er moeten naast een bestaand gebouw, meerdere panden verrijzen met 240 kamers en luxe voorzieningen. De lokale organisatie vreest aantasting van natuur en het woongenot. De ontwikkelaar begrijpt echter niks van de stap naar de rechter.

Foto: NH Media

"Je moet wel een gaatje in je hoofd hebben als je daar een hotel wil bouwen", zegt voorzitter Friso Teerink van Het Zijper Landschap, "Het terrein grenst aan het Natura2000-gebied. Alles wat je daar doet heeft uitstraling op de natuur. Het plan is steeds groter geworden. Dat het goed is voor het algemeen belang van het dorp Petten, daar geloof ik geen bal van."

Er wordt al jaren gewerkt aan de plannen om net buiten het dorp een luxe resort neer te zetten. In mei vorig jaar gaf de gemeenteraad van Schagen goedkeuring voor de plannen. Op het terrein zit overigens al de bestemming 'Hotel'.

Projectontwikkelaar Mike Schouten snapt niks van de houding van Het Zijper Landschap. "We hebben ze uitgenodigd om mee te denken over de invulling van de natuur in het gebied. Ook over de uitruil van natuur bij het naastgelegen terrein. Ze waren zelfs enthousiast en boden aan om te helpen. Maar ineens zijn ze als een blad aan een boom omgeslagen en zijn ze overal tegen".

Corfwater

Net buiten het dorp Petten, in het duinlandschap, staat Hotel Corfwater. Dat is het oude Koloniehuis, waar vroeger kinderen op krachten konden komen. Rond het gemeentelijke monument moeten nog vijf gebouwen verrijzen die samen het hotel gaan vormen. Op de voormalige, aangrenzende camping komen nog 150 duinvilla's. In totaal zijn dan alle accommodaties op Leisure & Business Resort Corfwater goed voor zo'n 1300 bedden.

Tekst gaat verder onder de foto...

Foto: Petten2025

Rechter

De zaak van vandaag gaat over het tegenhouden van bouwactiviteiten bij het hotel. Later zal er nog een zaak dienen tegen het besluit van de gemeenteraad om toestemming te geven aan de bouwplannen. "We hebben geen bezwaar tegen het plan voor de huizen" vertelt voorzitter Friso Teerink van Het Zijper Landschap, "Je kan het beter voor zijn. Als ze gaan beginnen, ben je al te laat."

Ontwikkelaar Mike Schouten denkt dat de zaak bij de Raad van State, die om 12.00 uur in Den Haag begint, niet lang zal duren. "Volgens mij is de rechter hier snel klaar mee. Voor zo'n stop moet er wel een spoedeisende reden zijn. Er gebeurt nog niks op het terrein. Dus wat valt er stop te zetten? Dit kost allemaal tijd en geld om niks."

Lees ook