Ga naar Content

Monteur houdt de wacht op storingsgevoelige Leimuiderbrug: 'snel ingrijpen'

Bij de Leimuiderbrug staat komende weken een monteur paraat, die snel kan ingrijpen als er een storing optreedt. Dat is het afgelopen jaar geregeld gebeurd, met verkeerschaos tot gevolg. Ook wordt de brug tijdens de spits niet bediend, wat betekent dat schepen de brug dan niet kunnen passeren.

Deze schipper paste net niet onder de brug door en lag bijna vijf uur stil - Foto: NH Media

De provincie neemt die maatregelen omdat de brug het afgelopen jaar zes keer werd getroffen, met 'direct grote overlast voor (vaar)weggebruikers tot gevolg'. 

De storingen hebben allemaal een andere oorzaak, maar zijn het gevolg van slijtage, benadrukt de provincie. Zoals veel andere bruggen in de provincie nadert de Leimuiderbrug het eind van zijn levensduur. Omdat de brug al zo oud is, zijn onderdelen schaars en hebben ze een 'lange besteltijd'. 

Omkeren

Om de storingen te verhelpen is de brug eind vorig jaar al een tijdje voor al het verkeer buiten gebruik geweest, maar dat lijkt niet te hebben geholpen. In de ochtend van 8 januari wilde de brug na een opening niet meer dicht,

Omdat het even duurde voor er een monteur ter plaatse was en het probleem kon verhelpen, liep het verkeer op de N207 en de aansluitende A4 vast. Automobilisten keerden massaal om richting Alphen aan den Rijn, om via een alternatieve route op hun locatie te komen.

Lees ook

Voor het vaarverkeer betekent de maatregel dus minder mogelijkheden om de brug te passeren. Voor automobilisten zal de maatregel overwegend positief uitpakken, omdat ook een open brug al tot oponthoud van rond de twintig minuten kan leiden. 

Nu ook de laatste storing is verholpen, hoopt de provincie dat er een storingsvrije periode aanbreekt. Om daar zeker(der) van te zijn, wordt de brug momenteel volledig doorgelicht. Naar verwachting is die uitgebreide controle medio februari afgerond en kan de brug ook tijdens de spits weer worden bediend. 

'Snel ingrijpen'

Tot die tijd staat er dus op werkdagen buiten de spits ook een monteur paraat op de brug, 'die snel kan ingrijpen bij mogelijke toekomstige storingen'. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]