Ga naar Content

Het is over en uit voor de DSB Bank

WOGNUM De rechtbank in Amsterdam heeft de DSB Bank failliet verklaard. Het failliet was onvermijdelijk nadat reddingspogingen dit weekeind mislukten. Dirk Scheringa zegt dat zijn bank "gewoon is kapot gemaakt".

Het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank besloten zondagavond geen steun te zullen geven aan een nieuw plan om de bank te redden. 
Plan B
Op het hoofdkantoor van DSB Bank in Wognum is het hele weekeind koortsachtig geprobeerd de bank te redden.
Zondagmiddag werd bekend dat de mogelijke Amerikaanse investeerder, Lone Star, afhaakte. Daarop werden alle kaarten ingezet op Plan B.
Volgens DSB zou de bank kunnen worden gered met een noodinvestering van 100 miljoen euro door het ministerie van Financiën, als ook spaarders samen 100 miljoen euro van hun spaargeld zouden omzetten in aandelen. Ook Scheringa zelf zou een aanzienlijk bedrag investeren uit particulier vermogen.
Maar tegen 23 uur bleek dat minister Wouter Bos het niet verantwoord vond om het geld beschikbaar te stellen.
Personeel
Van de ongeveer 2.000 werknemers van de DSB Bank zijn er 1.300 per direct hun baan kwijt. Zevenhonderd medewerkers blijven nog even aan, om het failissement af te wikkelen. DSB betaalt zelf nog het salaris over oktober. Medewerkers die na oktober nog in dienst zijn, krijgen hun salaris via het UWV.
De gemeenten Medemblik en Opmeer organiseren donderdag een inloopavond voor betrokken inwoners over het faillissement van de DSB-bank. Ook de Kamer van Koophandel en het UWV zijn op deze avond aanwezig. Op de avond kunnen ontslagen medewerkers van de DSB Bank informatie krijgen over hun positie.
Kapot
Tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de bank in Wognum legde Dirk Scheringa de schuld voor het faillissement duidelijk bij partijen buiten DSB, waaronder het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank. "we zijn gewoon kapot gemaakt", aldus de oprichter.
Scheringa hield een pleidooi voor een parlementaire enquete naar het failissement van de bank. Hij wil uitgezocht zien waarom het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank DSB niet hebben gered, terwijl volgens hem de situatie bij de bank juist aan het stabiliseren was.
Bos
Volgens minister van Financiën Wouter Bos had Plan B geen kans van slagen, omdat dat plan er van uit ging dat spaarders hun geld bij de bank zouden hebben laten staan. "De geschiedenis van bankfailissementen leert ons dat dat niet reëel is", aldus Bos op een persconferentie over het faillissement.
Hij benadrukte nogmaals dat het voor kenners vorige week zondag al duidelijk was dat de bank wel moest omvallen, nadat veel spaarders huin geld hadden opgenomen. Alle kritiek als zou de bank bewust kapot zijn gemaakt, wees hij van de hand. "Als iemand verdrinkt, verdrinkt hij niet omdat hij niet gered wordt, maar omdat hij niet kan zwemmen", aldus de minister.
Bos herhaalde dat spaarders met minder dan een ton op de rekening in principe vóór de kerst hun geld terug hebben.
Hij zei ook dat minister Donner zal zich inspannen om het banenverlies door het faillissement van DSB Bank te beperken: "We zullen alles op alles zetten om de gevolgen voor de werkgelegenheid in Noord-Holland zo beperkt mogelijk te houden." Bos heeft Donner gevraagd zich maximaal in te spannen voor de werkgelegenheid in Alkmaar en Wognum.
Curatoren
De DSB Bank is ten onder gegaan aan zijn eigen beleid.Dat zei curator Joost Kuiper maandag. "Het is bij DSB te laat doorgedrongen dat het verdienmodel op basis van provisies niet meer kon werken",aldus Kuiper,een van de twee curatoren die verantwoordelijk zijn voor de afwikkeling van het faillissement van de bank.
Volgens de curator bestond er bij DSB een "levensgevaarlijke mismatch" tussen de kortlopende leningen die het bedrijf zelf aanging en de langlopende hypotheekleningen die het aan klanten verstrekte.
Chronologisch overzicht van de DSB affaire