Ga naar Content
Een oudere vrouw wordt gezien met een hond voor een menigte.
Haarlem

Reini krijgt steeds meer hulp bij het leggen van 733 struikelstenen in Haarlem

24 januari 2024, 19.02 uur · Aangepast 26 januari 2024, 07.37 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

Na de Nationale Holocaustherdenking van vier jaar geleden, begon Reini Elkerbout met haar missie om voor alle vermoorde Joodse Haarlemmers een struikelsteen te krijgen in de stad. Het project gaat gestaag door en steeds meer mensen dragen letterlijk en figuurlijk een steentje bij. 

Het is een Joodse traditie om bij een bezoek aan een graf van een dierbare een kiezelsteentje te leggen. Dat kan niet voor de vermoorde Joden uit de Tweede Wereldoorlog, die zoals burgemeester Jos Wienen verwoorde 'weggerukt uit het leven en naamloos weg geworpen werden' door de nazi's.

Hij sprak bij de legging van struikelstenen aan de Kleverparkweg vandaag, zoals hij zo vaak mogelijk probeert te doen. "Dit project doet een appèl op ons mens zijn. We mogen niet accepteren dat we zo achteloos met het leven om gegaan wordt." 

Struikelstenen/stolpersteine 

De struikelstenen zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, die daarmee de joodse slachtoffers een herdenkingssteen wilde geven op het adres waar ze voor het laatst in vrijheid leven. In 1995 plaatste hij de eerste struikelsteen in Keulen. 

Door figuurlijk over de stenen met namen, geboorte- en sterfdatum 'te struikelen', gaan passanten nadenken over het leed uit de Tweede Wereldoorlog. 

De Stichting Struikelstenen Haarlem heeft nu Emile Schrijver als voorzitter. De directeur van het Joods Museum in Amsterdam roemde de steeds groter wordende groep vrijwilligers, stadsgenoten die door Reini Elkerbout zijn aangestoken om te helpen bij het project. In de komende jaren willen ze alle 733 Haarlemse Joden, die gedeporteerd en vermoord, hun plek in de stad terug geven. 

Gastvrouwen Clara Kemper en Anja van Dam - Foto: NH Media / Geja Sikma

De gastvrouwen

Naast Reini en haar dochter Judith Uijterlinde staan Clara en Anja bij elke onthulling als gastvrouw op de stoep van het betreffende adres. Ze regelen en verzorgen de ceremonie, leggen contact met nabestaanden en de huidige bewoners van de woning waar de Joodse Haarlemmers voor het laatst in vrijheid leefden. 

"Ik werd er steeds meer door gegrepen. Je brengt een stuk leven terug dat was weggevaagd."

Carla Kemper, vrijwilliger Stichting Struikelstenen Haarlem

De drijfveer voor Clara Kemper is dat ze ontdekte dat er tegenover haar een Joodse familie had gewoond, maar dat dit gek genoeg niet bekend was. "Ik vond het zo gek dat dit niet erkend werd, dat ik toen besloot om voor die familie Beek vier struikelstenen te regelen. Als cadeau voor de buurt, zodat ze nooit meer zouden vergeten." Eenmaal in contact met Reini Elkerbout liet het Clara niet meer los. "Ik werd er steeds meer door gegrepen. Je brengt een stuk leven terug dat was weggevaagd."

Voor de joodse Anja van Dam is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verhalen verteld worden. "Dat heb ik in mijn eigen familie gemist. Ik durfde als kind niet aan mijn vader te vragen naar onze eigen geschiedenis. Hij was een sterke man. En als erover begonnen werd, schoot hij vol. Ik wilde hem niet verdrietig zien."

Met steeds meer struikelstenen vindt ze het mooi om te zien dat kinderen, die vaak met hun klas een struikelsteenlegging bijwonen, nu wel die vragen gaan stellen. 

Onderzoekers Kees Zandvliet en Arne Brentjes - Foto: NH Media / Geja Sikma

De onderzoekers

Bij elke steen die gelegd wordt, zorgen Kees en Arne voor de achtergrondinformatie. Naast de kille data van overlijden en in welk concentratiekamp de Joodse Haarlemmers zijn vermoord, achterhalen zij hoe de familieverbanden in elkaar steken. Waar de mensen werkten of naar school gingen. En soms weten ze ook een foto op te diepen. 

"Het is eigenlijk verslavend als je er eenmaal aan begint"

Arne Brentjes, vrijwilliger Stichting Struikelstenen Haarlem

Arne Brentjes is wiskundige, maar door zijn vrouw in aanraking gekomen met de geschiedenis. "Het is eigenlijk verslavend als je er eenmaal aan begint", vertelt hij. Zijn vrouw Annelies Kuijper, die in 2022 overleed, was actief bij Joodse Huizen en in het begin ook even bij Stichting Struikelstenen Haarlem. "Door haar leerde ik dat het belangrijk is om de geschiedenis levend te houden." Hij vindt het wel confronterend om na oorlogen in Bosnië en Oekraïne te ontdekken 'hoe dun het laagje beschaving is'. 

Ook Kees Zandvliet raakte via zijn vrouw betrokken bij de struikelstenen. Als historicus weet hij als geen ander waar hij de feiten kan vinden. "Maar nog belangrijker vind ik het om nabestaanden op te sporen en de emotie van de geschiedenis te laten zien." 

Missie van Onno Hoes

Bij de steenlegging op de Kleverparkweg 35 weet hij de dochter van de beste vriendin van de vermoorde Helena Marianne Garf op te sporen. Cornelieke Lagerwaard komt helemaal uit Duitsland om te vertellen wat zij over de familie weet. Het zorgt ervoor dat het leven van de familie echt even terugkeert naar de Kleverpark. 

Voor het zoeken naar nabestaanden hoefde de onderzoekers niet diep te graven. De vier stenen zijn aangevraagd door Onno Hoes. Hij vond in een oude doos van zijn overleden moeder een dagboek, foto's en documenten van haar familie. Zo achterhaalde hij zo'n honderd verre familieleden die na de Tweede Oorlog niet meer waren terug gekomen. "De helft heeft al een struikelsteen. Ik heb het mijn missie gemaakt om die anderen nu ook een struikelsteen te geven." Onno Hoes kan amper onder woorden brengen als hij ziet met hoeveel zorg en met hoeveel belangstellenden de ceremonie plaatsvindt. 

Leah Uijterlinde en Sebastiaan West zingen een Hebreeuws lied - Foto: NH Media / Geja Sikma

De muzikanten

Vaak worden de ceremonies van de legging of onthulling van de struikelstenen omlijst door zang. De muzikale kleinkinderen van Reini willen graag, bijgestaan door vrienden, daaraan bijdragen. De ene keer treedt David Uijterlinde op met zijn vriendin Mare Peters, de andere keer komt zijn zus Leah met een vriend, Sebastiaan West. 

"Zolang ik me kan herinneren neemt onze oma Reini ons al mee naar Jodenherdenkingen", vertelt Leah. Ze brengt samen met Sebastiaan vandaag een modern Hebreeuws lied ten gehore. Het wordt vaak in Joodse kringen gezongen tijdens Pesach, om de exodus van de joden uit Egypte van vroeger ter herdenken. "Het gaat over geliefden die niet terugkeren."

Vlnr: Kees, Josephine, Daphne en Robin van het Kennemer Lyceum lezen gedicht voor - Foto: NH Media / Geja Sikma

De scholieren

Steeds vaker worden de ceremonies ook bijgewoond door leerlingen van scholen, waar de jonge vermoorde Joodse Haarlemmers voor de Tweede Wereldoorlog op zaten. Op het Kleverpark dragen een paar scholieren uit 2GA van het Kennemer Lyceum een gedicht voor. 

"Een droevige wind suist door de straat. Een wind, die alleen in nachtmerries bestaat. Deze wind voert ons terug naar een tijd van pijn. Waarin de Joden nergens meer veilig konden zijn." 

Lenny en Marius Garf, die met hun ouders uit hun huis aan de Kleverparkweg 35 gedeporteerd werden en nooit meer terugkwamen, zaten ooit in dezelfde klaslokalen als Kees, Josephine, Daphne en  Robin. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]