Ga naar Content

Marathonschaatsster Beau Wagemaker uit Hoogkarspel snelste op Weissensee

Beau Wagemaker heeft op de Oostenrijkse Weissensee de Aart Koopmans Memorial op haar naam geschreven. De marathonschaatsster uit Hoogkarspel bleef na een massasprint Elsemieke van Maaren en Merel Bosma net voor. Bij de mannen won de geboren Haarlemmer Jeroen Janissen.

Beau Wagemaker schaatst aan de kop - Foto: NH Media

De start van de koers over 60 kilometer op het bergmeer was met enkele uren vervroegd, omdat de temperaturen op de Weissensee overdag snel oplopen en het risico van dooi te groot werd.

Eerste grote succes

Ondanks de nu ideale omstandigheden kwam de wedstrijd nooit echt los. Het peloton bleef, ondanks enkele ontsnappingspogingen, bij elkaar. Het werd al snel duidelijk dat het op een massasprint aan zou komen.Voor de 27-jarige Wagemaker, die schaatst voor PGM Bakker, betekende het haar eerste grote zege. Eerder was ze alleen een keer de sterkste in Noordlaren.

Opvallend genoeg konden de rijdsters van Albert Heijn Zaanlander (Maaike Verweij en Arianna Pruisscher) zich niet mengen in die strijd om de zege.

Zaterdag staat voor het peloton het Open Nederlands Kampioenschap op het programma. Twee dagen later wordt de tweede wedstrijd in de Grand Prix gehouden. Wagemaker start dan in het leiderspak.

Tekst loopt door onder foto

Jeroen Janissen staat NH Sport te woord - Foto: Martijn Kramer

Bij de mannen won Jeroen Janissen de Aart Koopmans Memorial gewonnen. De 26-jarige marathonschaatser uit Haarlem was niet alleen de sterkste, maar ook de slimste. Na een zware koers over 80 kilometer ging de rijder van Okay / Interfarms de sprint van de kopgroep aan de schaduwkant van het parkoers aan. Dat leverde hem de zege op, voor Daan Gelling en Remco Stam.

Zacht ijs

Janissen maakte deel uit van een kopgroep die in de finale slonk tot negen man. Hij zag ploeggenoot Stefan Wolffenbuttel ontsnappen en 10 seconden voorsprong nemen. "Dat deed hij perfect", vond Janissen. "Ik was verbaasd dat hij het zo lang volhield, maar voor mij was dat een ideaal scenario."

Voor de succesvolle afronding op de zachte ijsvloer tekende hij zelf. "Ik had gezien dat het ijs aan de schaduwkant nog een beetje in orde was. Als ik daar op kop kon zitten, moest de rest door de bagger om me heen. Dat was moeilijk."

Voor Janissen is het de tweede zege in zijn loopbaan, nadat hij eerder al eens de ouverture van het seizoen op de Jaap Edenbaan won. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52