Ga naar Content

Ilse en buren protesteren tegen AZC: "Karaktermoord van de omgeving"

Van rustig groen en beschermde natuur, naar een asielzoekerscentrum voor tweehonderd mensen. Dat gaat volgens de plannen van de gemeente Velsen gebeuren in de achtertuin van Ilse en haar buren aan het Van Den Bergh Van Eysingaplantsoen in Santpoort-Zuid. Ilse zet in deze video haar vraagtekens bij de plek en de omvang van de plannen. "Dit is karaktermoord van de omgeving. Kunnen we de opvangproblemen niet eleganter oplossen?"

Beoogde plek voor de AZC in Santpoort - NH Nieuws

Volgens gemeenteplannen moet er in Santpoort-Zuid op De Elta of op het landje dat in de volksmond 'Handgraaf' genoemd wordt, een AZC voor minstens 200 personen komen. De stukken land liggen naast elkaar in beschermd landschap van de provincie, op luttele meters afstand van Ilse's flatgebouw aan het Van Den Bergh Van Eysingaplantsoen.

Maar de Stichting Samen Santpoort-Zuid (SSZ), gesteund door Ilse en 290 andere donateurs, vindt dat er van alles aan te merken is op de manier waarop de gemeente die plannen maakt. 

Ilse deelt ook precies de zorgen van de SSZ. Ilse: "Ik ben verbaasd dat een stuk beschermd landschap zonder gedegen onderzoek blijkbaar de eerste keuze is voor een AZC. En als er dan één komt, denk ik dat je met een kleinere opvang twee vliegen in één klap vangt; je kan de mensen ten eerste humaner en beter helpen. En ten tweede behoud je het karakter van de wijk."

De stichting heeft nu posters gemaakt, die zeker in Ilse's buurt voor veel ramen hangen. Er zijn ook vier grote spandoeken opgehangen, met bijvoorbeeld de tekst: 'Geen groot, maar klein en veilig AZC in ons dorp.' Die zijn te zien langs de Wüstelaan en het Schoterkerkpad, richting de Randweg N208.

Meer nieuws uit de IJmond