Ga naar Content
Een gebouw met een vuile omgeving.
Amsterdam

Hoelang blijft het Gat van de Kinkerbuurt nog een gat?

4 februari 2024, 08.00 uur
Door: Daan Kool · Foto: AT5

Er is nog altijd geen definitief groen licht voor het hotel dat gebouwd zou worden in het 'Gat van de Kinkerbuurt', een braakliggend stuk grond aan de Jan Pieter Heijstraat. Vorig jaar maakte de gemeente na een uitspraak van de Raad van State bekend dat de komst van het zogeheten longstay-hotel niet meer te voorkomen was. Maar het actiecomité 'Longstay no way' ging toch in beroep. Daardoor is er na vijftien jaar nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van het Gat.

Gat in de Kinkerbuurt - NH Nieuws

Op de plek van het Gat stonden tot 2009 sociale huurwoningen, die in een slechte staat verkeerden en werden gesloopt. Oorspronkelijk zouden er opnieuw woningen worden gebouwd, maar dat plan verviel door de economische crisis. In 2014 werd bekend dat er een longstay-hotel zou komen, waar gasten een aantal weken tot een aantal maanden kunnen verblijven. 

Aanvankelijk steunde de gemeente dat plan. Maar dankzij verzet van de buurt werd de komst van het hotel keer op keer uitgesteld. Nadat in 2017 een hotelstop werd ingevoerd, maakte de gemeente een draai en wilde men toch geen vergunning afgeven. 

Maar die beslissing werd een jaar geleden teruggedraaid door de Raad van State. Die oordeelde dat de gemeente zich niet kon beroepen op regels die zijn ingevoerd nadat de plannen voor het hotel waren goedgekeurd.  

Het Gat in de Kinkerbuurt houdt de gemoederen al jaren bezig - Foto: AT5

Maar ondertussen is er nog altijd niets gebeurd met de vlakte. Dat is te danken aan actiecomité 'Long stay no way'. Voorman Henk van Dijk, die naar eigen zeggen de naam 'Gat van de Kinkerbuurt' heeft bedacht, probeert de komst van het hotel koste wat kost te voorkomen. ''Het is een soort parttime baan geworden. Maar het doel is zo belangrijk. Het is ongelofelijk dat hier niet gewoon woningen worden gebouwd.''

Sinds er vorige week een gat is ontstaan in de omheining van het Gat, kunnen buurtbewoners naar binnen spieken. ''Het is een soort afvalstortplaats geworden'', zegt Van Dijk. ''Het is een schandvlek voor de buurt.''

''Het is een schandvlek voor de buurt''

Henk van Dijk, actiecomité 'Longstay no way'

Volgens de gemeente zijn er geen juridische mogelijkheden meer om het hotel tegen te houden. Maar het actiecomité is toch in beroep gegaan. Het wordt de elfde keer dat het comité, de gemeente en de projectontwikkelaar elkaar in de rechtszaal treffen. De Raad van State zal zich vermoedelijk over een aantal maanden over de kwestie buigen. 

Als de Raad de vergunning voor het hotel in stand houdt, kan er een paar maanden daarna al worden begonnen met de bouw, zegt een woordvoerder van de gemeente. Maar volgens Van Dijk zal het zo'n vaart niet lopen. Het comité laat het er voorlopig niet bij zitten. ''Als we hier over een jaar weer staan, denk ik niet dat er iets veranderd is.''

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]