Ga naar Content

Verdachte van steekmoord in Driehuis: "Het was zelfverdediging"

De steekmoord in Driehuis van afgelopen september was zelfverdediging, zegt de Hoofddorpse verdachte (21) vandaag in de rechtbank van Haarlem. Maar het Openbaar Ministerie heeft een andere lezing. Voor het eerst werd er daadwerkelijk gerept over een drugsdeal. Het was erg druk in de rechtszaal, met familie en vrienden van zowel het slachtoffer als de verdachte. 

Onderzoek afgerond in Driehuis - Foto: Thomas Jak / NH

Maandagochtend 11 september werd het normaal zo slaperige Driehuis opgeschrikt door een brute steekpartij. Een man (24) werd in zijn huis neergestoken, stommelde naar buiten en viel op de oprit neer.

Een groep scholieren van het Ichthus College zit 100 meter verderop op het grasveld en ziet het allemaal gebeuren. De verdachte vlucht voor hun ogen weg. Later blijkt dat verderop nog zeker twee kompanen in een auto op hem wachten. 

Lees ook

Vandaag was de tweede inleidende zitting van de rechtszaak. In tegenstelling tot de eerste keer was verdachte Frits D. uit Hoofddorp er vandaag zelf. Hij heeft de moord al bekend: het was zelfverdediging, zei hij toen. 

De spanning was voelbaar in de publieksruimte en er waren meerdere politieagenten aanwezig dan normaal om de familie en vrienden van beide partijen uit elkaar te houden.

Geld ophalen voor een drugsdeal

De advocaat van D. deed vandaag een deel van zijn verhaal uit de doeken. De verdachte en het slachtoffer zouden beiden, samen met anderen, betrokken zijn bij een drugsdeal. D. moest 11 september geld ophalen in Driehuis.

De Driehuizenaar zou 's ochtends in zijn onderbroek de deur hebben opgedaan, waarna de twee naar zijn slaapkamer zouden zijn gegaan. Volgens de advocaat van D. had de Driehuizenaar het gevoel in de penarie te zitten: "Mijn cliënt zag de wanhoop in de ogen van het slachtoffer."

Toen ontstond er een worsteling, waarbij de verdachte de Driehuizenaar zou hebben gestoken. De advocaat: "Mijn cliënt vindt het vreselijk wat er gebeurd is. Het is niet zijn intentie geweest." 

Maar volgens het OM zegt onderzoek iets heel anders, namelijk dat het slachtoffer nog lag te slapen toen hij in zijn bed werd neergestoken. Hoe de verdachte binnen is gekomen, blijft vooralsnog onduidelijk.

'Hij hoefde daar niet te zijn'

Bovendien maakt de officier van justitie korte metten met het zelfverdedigingsargument van D.: "De verdachte heeft gechat over een mes, is naar een woning toegegaan waar hij niet hoort, en heeft daar een mes gebruikt. Hij hoefde daar niet te zijn. Hij mag niet klagen over een kleine of volle ruimte waar hij zich niet kon onttrekken, het is een situatie waar hij zichzelf heeft ingebracht.” 

Eén van D.'s medeverdachten staat binnenkort voor het eerst voor de rechter, bij een inleidende zitting. D. zou gestolen spullen aan hem hebben overgegeven. De zaak van de ander is geseponeerd, zo bleek vandaag in de rechtbank.

De volgende zitting van deze verdachte is op 22 april. Wanneer de zaak ook inhoudelijk behandeld wordt, is niet bekend.

Lees ook