Ga naar Content

Nieuwe blauwe kaart kent risico's volgens oud-toparbiter Ruud Bossen: "Kans op blessures wordt groter"

De rode en gele kaart zijn niet weg te denken uit het voetbal, maar de kans bestaat dat scheidsrechters binnenkort ook een blauwe kaart op zak hebben. Volgens The Telegraph wil de FIFA vanaf volgend seizoen experimenteren met de blauwe kaart. Volgens voormalig topscheidsrechter Ruud Bossen heeft dat zowel voor- als nadelen, zegt hij in de radio-uitzending van NH Sport.

Foto: Pro Shots / Toin Damen
De blauwe kaart wordt in het leven geroepen om onsportieve overtredingen, zoals het onderbreken van een veelbelovende aanval, te bestraffen. Ook zullen protesterende voetballers met een blauwe kaart worden bestraft. 

"Met een gele kaart mag je op het veld blijven staan, waarmee je dus eigenlijk niet bestraft wordt"

Oud-scheidsrechter Ruud Bossen

"De huidige regel is dat alleen de aanvoerder verhaal mag halen bij de scheidsrechter, maar er komen soms wel zes of zeven spelers naar de scheidsrechter", zegt Bossen, die 616 officiële wedstrijden floot in het betaald voetbal. "Als je dan twee blauwe kaarten kan uitdelen, heeft dat misschien als gevolg dat spelers minder gaan protesteren."

Tekst loopt verder onder de uitleg van Ruud Bussen.

Bossen noemt gevallen waar nu nog de gele kaart voor getrokken wordt. Het verschil tussen de gele en blauwe prent is volgens de oud-scheidsrechter het directe gevolg van de kaart. "Met een gele kaart mag je op het veld blijven staan, waarmee je dus eigenlijk niet bestraft wordt. Bij een opeenstapeling van gele kaarten wordt de speler wel voor de volgende wedstrijd geschorst, en heeft de tegenstander van die wedstrijd er profijt van. Als je een blauwe kaart krijgt, moet je voor tien minuten van het veld af en profiteert de tegenstander van de huidige wedstrijd."

Blessures

Vanaf komend seizoen gaat de FIFA experimenteren met de blauwe kaart op een laag niveau. Toch zal het nog even duren tot scheidsrechters op televisie de blauwe kaart trekken, mocht de proef slagen. "Ik denk dat het nog minstens twee jaar gaat duren tot we de blauwe kaart in het profvoetbal gaan zien. Eerst gaat de nieuwe regel getest worden om te kijken wat de voor- en nadelen zijn."

 

Bossen vindt dat er ook nog een aantal haken en ogen zitten aan de invoering van de blauwe kaart. "Er moet bijvoorbeeld een speciale dug-out gemaakt worden, waar de spelers moeten wachten na het krijgen van de blauwe kaart. En als je met -4 graden tien minuten langs de kant moet staan en vervolgens weer het veld in komt, is de kans op een blessure ook groter", sluit de Haarlemmer af.

Lees ook