Ga naar Content

Oplichter doet zich voor als wijkagent bij zoveelste babbeltruc in Amstelveen

Meerdere bewoners uit Amstelveen en omgeving zijn gisteren opgelicht met een babbeltruc. Bij een van die pogingen deed een oplichter zich voor als wijkagent om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. 

Afbeelding ter illustratie - Foto: Politie

Een van de babbeltrucs startte vrij gebruikelijk, maar eindigde bijzonder, blijkt uit een post van de Amstelveense politie op Instagram. Het doelwit kreeg iemand aan de lijn die zich voorstelde als bankmedewerker. De 'bankmedewerker' legde uit dat een transactie op de rekening van de gedupeerde moest worden gecontroleerd. 

Truc oplichter

De oplichter liet het slachtoffer de pincode inspreken, om zogenaamd de bijbehorende pinpassen te blokkeren. Vervolgens werd uitgelegd dat een andere bankmedewerker de passen zou ophalen. Om extra vertrouwen te wekken, werd het slachtoffer verteld dat ook de politie nog even contact zou opnemen. 

Dat gebeurde, want niet veel later werd het slachtoffer gebeld door een zogenaamde wijkagent. De oplichter had zich goed voorbereid, want die kende zelfs de naam van de desbetreffende agent. 

Lees ook

Oplichters imiteren politiemensen om bij hun doelwitten meer vertrouwen te wekken, zegt Tanja van Wijngaarde, woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Vaak gaan ze daar pas toe over als ze twijfel bij hun slachtoffer bespeuren. "Het gebeurt te veel, regelmatig", vertelt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk aan NH.

De politie van Amstelveen roept op om alert te zijn op de theatrale acties van de oplichters. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]