Ga naar Content

Door explosies getroffen Alkmaarders steken elkaar een hart onder de riem

Geen Valentijnsdagactie, maar een teken van verbroedering: hartjes fleuren een van de Alkmaarse straten op die eerder getroffen werd door meerdere explosies. Na alle narigheid en angst, steken buren elkaar een hart onder de riem. "Je ziet veel saamhorigheid onder de buurtbewoners", vertelt burgemeester Anja Schouten trots, wanneer NH met haar de tussenbalans opmaakt na de invoering van veiligheidsrisicogebieden en cameratoezicht.

Foto: NH/ Anne Klijnstra

In de Olieslagerstraat hangen talloze hartjes achter de ramen. Het geeft een heel ander beeld dan vorige maand, toen ontplofte bij een van de woningen meerdere keren een explosief. De straat ligt in een van de vijf veiligheidsrisicogebieden die in Alkmaar zijn ingesteld nadat de stad geteisterd wordt door tientallen (bijna) explosies.

Inmiddels zijn er tien verdachten in beeld, die onder meer opgepakt konden worden nadat zij op beveiligingscamera's gezien waren. De inzet van die camera's lijkt dus haar vruchten af te werpen. Dat erkent ook burgemeester Anja Schouten, al blijft zij voorzichtig: "Ik klop het af, want we hebben veel kunnen voorkomen, maar het is nog niet klaar."

Al met al is ze tevreden hoe het in de stad gaat. "Je ziet dat wanneer dit soort explosies gebeuren dat buren elkaar meteen treffen. Dat vertelden zij mij toen ik in de getroffen wijken langs ging. Mensen ruimden samen de troep op, maar waren ook gelijk bezig met dat je elkaar niet scheef moet aankijken, want ze moeten met elkaar door. Dat is zo belangrijk."

"Die hartjes vind ik mooi, want zo'n buurt kan door dit soort gebeurtenissen ook uit elkaar gespeeld worden"

Anja Schouten - burgemeester Alkmaar

Dat geluid klonk volgens Schouten ook door tijdens de bewonersavond over de explosies en de maatregelen die genomen werden. "Daar waren natuurlijk een hoop vragen over het lopende onderzoek en of mensen nog wel veilig wonen. Maar daar werden ook gelijk app-groepjes gemaakt zodat buurten met elkaar en de wijkagent contact kunnen houden."

Het gemeenschapsgevoel en de saamhorigheid is volgens de burgemeester enorm gegroeid. "Neem de Olieslagerstraat. Daar hebben buren elkaar hartjes gegeven om achter het raam te plakken, zo van: 'laten we goed naar elkaar om blijven kijken'. Dat vind ik mooi, want zo'n buurt kan door dit soort gebeurtenissen ook heel makkelijk uit elkaar gespeeld worden. Blijf met elkaar in gesprek. Dat is het belangrijkste."

Tekst gaat verder onder de foto.

Hartjes achter de ramen in de Olieslagerstraat - Foto: NH/ Anne Klijnstra

"Want zolang de politie ons nog niet kan vertellen hoe het zit, zullen we het met elkaar moeten doen. Iedereen is zich een hoedje geschrokken. De zorgen zijn groot, zeker op plekken waar het vaker gebeurd is."

Anja Schouten erkent dat de impact van de explosies, en vervolgens het instellen van veiligheidsrisicogebieden en het plaatsen van camera's, groot is. "Het is indrukwekkend om die camera's, maar ook dichtgetimmerde woningen te zien. Dat is niet niks. Maar zelfs jongeren in de wijken hebben mij gezegd dat ze liever gefilmd worden en mogelijk gefouilleerd, dan dat we niks doen. Men vindt het fijn dat er op hen gelet wordt."

Maatregelen afbouwen

"De veiligheidsrisicogebieden lopen tot 29 februari, maar de camera's zijn voor langer neergezet. Tot op de dag van vandaag is er nog geen reden om die maatregelen in te korten", aldus de burgemeester. "In de laatste week van februari beslissen we wat we gaan doen. Daar is nu nog niets over besloten."

"Ik kan al wel zeggen dat het niet ineens naar nul gaat. We gaan nadenken over welke maatregelen het meest opleveren en welke de meeste impact hebben op het persoonlijk leven. Dus we moeten een afbouw verzinnen die recht doet aan de risico's en recht doet aan het gevoel bij mensen. In een keer alles weg, daar slapen de mensen niet rustig op en ik ook niet."

"Maar goed, bij elk van die maatregelen is het zo dat als we zien dat het niet meer nodig is, dan halen we ze weg. Als het wel nodig is, dan zullen we ze laten staan."

Tekst gaat verder onder de foto.

Hartjes achter de ramen in de Olieslagerstraat - Foto: NH/ Anne Klijnstra

Burgemeester Schouten hoopt dat snel duidelijk wordt wat de reden van de explosies zijn. "Het blijft natuurlijk buitengewoon brutaal dat onder de camera mensen nog steeds pogingen lijken te doen. Kennelijk is er iets anders wat hen drijft. Daar ben ik heel nieuwsgierig naar."

Een ding weet ze zeker: "Dit gaat stoppen. Dit gaat voorbij. En hopelijk gaan die buurten daarna in diezelfde saamhorigheid met elkaar door. Help elkaar. Niet alleen in tijden dat het spannend is. En, ik heb het al vaker gezegd: Als je iets geks ziet, meld het bij de politie of bij ons, want elk stukje informatie kan helpen."

Lees meer over de explosies

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]