Ga naar Content

Bestaat Onderdijk eigenlijk nog wel zonder een eigen postcode?

Staat Onderdijk op de kaart of zweeft het ergens tussen de postcodes in? Dit charmante lintdorp overweegt serieus om uit de schaduw van Wervershoof te stappen en zijn eigen postcode te claimen. Bijkomend voordeel: mocht de PostcodeKanjer ooit in het dorp vallen, dan hoeft die niet worden gedeeld, aldus de Dorpsraad.

Wel een plaatsnaamboord, maar geen eigen postcode - Foto: NH/Michiel Baas

Het 1.848 zielen tellende lintdorpje dat tussen Wervershoof en Medemblik ligt, zal niet bij iedereen gelijk een belletje doen rinkelen. En dat heeft volgens de Dorpsraad een reden: het dorp mist namelijk een eigen postcode. "Alsof Onderdijk inderdaad niet bestaat, en een gehucht is van Wervershoof", zegt penningmeester Maichel Willems.

Het dorp valt onder de plattelandsgemeente Medemblik, die in totaal zeventien dorpskernen telt. Qua inwoneraantal staat Onderdijk zelfs op plek acht. "Hiermee is het dorp dus een volwaardig middelgrote kern in de gemeente", beargumenteerd Willems.

Hoop op medewerking

Dus verdient Onderdijk snel zijn eigen postcode, vindt de Dorpsraad. In een brief richten zij zich tot de gemeente, om ervoor te zorgen dat de unieke identiteit van ‘hun’ dorp behouden blijft. "Het voelt een beetje alsof we tussen wal en schip vallen", zegt hij.

Daarbij kan een eigen postcode ook de lokale economie ten goede komen. Het zou aantrekkelijker worden voor bedrijven om zich in Onderdijk te vestigen. Want wie nu in Onderdijk staat ingeschreven, staat geadresseerd in Wervershoof.

De Dorpsraad hoopt dan ook op begrip en medewerking vanuit de gemeente. Ze zijn ervan overtuigd dat het toekennen van een eigen postcode het dorp veel goeds brengt. De gemeente laat eind februari weten of het een haalbare kaart is.

Een aantal speerpunten, volgens de Dorpsraad, waarom een eigen postcode juist veel voordelen met zich meebrengt:

  • De PostcodeKanjer hoeft niet gedeeld te worden met geheel Wervershoof als die in Onderdijk valt.
  • Het geeft de lokale economie een boost.
  • Betere toegang tot voorzieningen en het openbaar vervoer.
  • Het verbetert de post- en pakketbezorging.
  • Het versterkt het gemeenschapsgevoel en de identiteit van het dorp.
Onderdijk ligt tussen Wervershoof en de stad Medemblik - Foto: NH Media/Michiel Baas

Lees ook