Ga naar Content

Regenboogtegels in centrum Hoofddorp beklad met hakenkruis: "Dit raakt ons"

Op het symbool waarmee de gemeente Haarlemmermeer laat zien dat ze de lhbtiq+-gemeenschap steunt, is gisteren een hakenkruis aangebracht. Inmiddels is de bekladding verwijderd. Er is melding bij de politie gemaakt, maar die heeft nog geen daders in het vizier.

Vandalen hebben gisteren een hakenkruis gespoten op een regenboogvlak Hoofddorp - Foto: VLN Nieuws

"Dit raakt ons wel", zegt Jolanda Leferink van COC Kennemerland, een belangenorganisatie voor lhbtiq+-ers. "Het is onacceptabel. Waarom vindt men dit nodig om te doen? Wat is je overkomen dat je deze actie wil laten zien?"

De gemeente denkt hier hetzelfde over en heeft het hakenkruis vanmorgen vroeg - zo snel als mogelijk was - verwijderd, vertelt de woordvoerder van de gemeente. 

Steun

"We merken dat gemeentes heel snel reageren door het verwijderen van haatuitingen en dat er steeds sneller positieve tegenreacties komen", zegt Jolanda van COC. "Dat is bemoedigend en geeft ons steun."

Zie hieronder een foto van de afgelopen Pride-walk in Hoofddorp waarin er aandacht werd gevraagd voor de acceptatie van lhbtiq+-ers.

De brassband bij de Pride Walk in Haarlemmermeer - Foto: Jessie Eickhoff

De regenboog staat symbool voor solidariteit aan lhbtiq+-ers. Aan de Marktlaan in Hoofddorp centrum is sinds oktober 2015 een regenboogkleurenvlak. De gemeente toonde hiermee haar steun aan lhbtiq+-ers.

Toch is er ook nog werk aan de winkel. "We willen dat de hele lhbtiq+-gemeenschap aanwezig kan zijn zonder vooroordelen", vertelt Jolanda. "Mensen denken soms dat lhbtiq+-ers al volledig geaccepteerd zijn, maar dit laat zien dat dat niet het geval is."

Het centrum van Hoofddorp is niet de enige plek waar een antisemitisch symbool is gespoten. In het centrum van Nieuw-Vennep heeft een inwoner vanmorgen een bekladde lantaarnpaal gezien. De gemeente kwam snel in actie en heeft over het hakenkruis heen gespoten.

Zie hieronder het bericht op X van een inwoner.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]