Ga naar Content

Overstromingen in de kas van kwekerij Sap: schade loopt steeds verder op

Bob Sap en Natasja van Straten van kwekerij Sap in Heemskerk hebben slapeloze nachten vanwege het hoge grondwaterpeil in de duinen. Als ze niet dag en nacht pompen, staat hun kas volledig onder water. Hun bedrijf lijdt er dagelijks enorme schade door. Ze zoeken al tijden hulp bij waterleidingbedrijf PWN. Tot nu toe zonder resultaat. 

Bob Sap wijst natte plekken op vloer en schimmel op de muur aan als gevolg van wateroverlast - Foto: NH Media

De pompen staan dag en nacht aan. "Gebeurt dat niet, dan staat het hier binnen de kortste keren weer helemaal onder water." Natasja wijst naar de vloer. "Hier hebben we allemaal algengroei en daar zie je de natte plekken."

Manden zijn beschimmeld en het houten meubilair begint langzamerhand weg te rotten. Het is voor kwekerij Sap de tweede keer dat drangwater vanuit de duinen via de tegels in hun zaak opborrelt. "Vorig jaar was het alleen in de hoek, maar nu staat een heel gedeelte van de kas helemaal onder water als we niet pompen", zegt Natasja.

Extreme regenval

Door de extreme regenval van afgelopen tijd staat het grondwaterpeil, de diepte waarop water te vinden is, momenteel op een buitengewoon hoog niveau. Aangezien de kwekerij zich op een laaggelegen gebied bevindt en er geen adequate afvoermogelijkheden zijn, sijpelt het water door de zanderige bodem naar de kwekerij, wat resulteert in overstromingen in de kas.

"Als het iets is dat niet meer weggaat, word ik er eigenlijk wel heel verdrietig van"

Natasja

Net als velen aan de Rijksstraatweg zitten de ondernemers met de handen in het haar. Het Hoogheemraadschap geeft aan geen directe invloed te kunnen uitoefenen op het grondwaterpeil, omdat ze zich richten op de regulatie van oppervlaktewater in sloten en vaarten. PWN wijst eveneens naar de extreme neerslag als oorzaak van het probleem, met weinig mogelijkheden tot actie.

Eigen verantwoordelijkheid

En dus staan Bob en Natasja voor de vraag. Hoe nu verder? "We kunnen wel meer drainage aanleggen en blijven pompen, maar waar stopt het dan?", zegt Bob. "Als het iets is dat niet meer weggaat, word ik er eigenlijk wel heel verdrietig van", vult Natasja aan.

Ze zijn grotendeels op zichzelf aangewezen. "Als gevolg van klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met lange perioden van extreme droogte of juist extreem veel neerslag. De kwekerij heeft een eigen verantwoordelijkheid om zich aan te passen en voor te bereiden op klimaatverandering", benadrukt PWN. 

Samenwerken

PWN adviseert Bob en Natasja om het probleem in ieder geval aan te kaarten bij de gemeente, zodat er wellicht gezamenlijk klimaatadaptieve maatregelen genomen kunnen worden. Zo  onderzoekt PWN momenteel samen met de gemeente Heemskerk, het Hoogheemraadschap en de land- en tuinbouworganisatie (LTO) hoe clusterbuien in het Heemskerker tuinbouwgebied opgevangen kunnen worden om overlast elders te voorkomen.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]