Ga naar Content

Nieuwe campingeigenaar Rijsenhout: 'Lastig om zoveel permanente bewoners te helpen'

De nieuwe eigenaar van Camping De Westeinder in Rijsenhout verwacht dat het lastig zal worden om alle bewoners richting nieuwe woonruimte te begeleiden. Wel zal hij er alles aan doen, zo beloofde Klaas Kleen van Kleen Estate gisteren voor de gemeenteraad en het college van Haarlemmermeer. 

Klaas Kleen, Kleen Estate, nieuwe eigenaar camping De Westeinder in Rijsenhout - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

"De gemoederen liepen afgelopen weken hoog op, aangezien er veel mensen permanent op de camping wonen", zegt Kleen, verwijzend naar de onrust die anderhalve maand geleden ontstond toen hij zijn plannen bekendmaakte. Vanwege die plannen stuurde hij de bewoners eind januari een brief waarin hij eenzijdig het huurcontract opzegde.

De onrust leidde zelfs tot fysiek geweld tussen de bewoners en de eigenaar. "Daarom heb ik besloten voor de gemeenteraad toe te lichten wie we zijn en wat we doen."  

"Losse gasflessen zijn niet meer van deze tijd"

Klaas Kleen, nieuwe campingeigenaar

Kleen benadrukte tegenover de raad en het college dat de camping 'verouderd en onveilig' is, en daarom een grondige make-over nodig heeft. "De infrastructuur, de elektriciteit en losse gasflessen zijn niet meer van deze tijd. De camping op een duurzame wijze renoveren kan niet op andere wijze dan wij dat reeds hebben aangekondigd."  

Toch zegt hij oog te hebben voor het 'maatschappelijk probleem' dat wordt veroorzaakt door zijn plannen. Veel bewoners van de Rijsenhoutse camping wonen er namelijk uit bittere noodzaak, omdat zij op de woningmarkt buiten de boot vallen. "Ons doel is om er met de gemeente en de bewoners uit te komen."

Lees ook

Volgens Kleen hebben zo'n dertig à veertig gebruikers van de camping de huuropzegging van hun standplaats getekend, waarmee ze hebben ingestemd de camping per oktober aanstaande te verlaten. "Die zijn al bezig met verhuizen en hebben elders een plekje gevonden."

"We zijn nu nog met een grote groep bezig", vertelt Kleen. Omdat er zoveel permanente woning is, verwacht de projectontwikkelaar dat het lastig zal worden om voor alle bewoners een passende oplossing te vinden. 

"Hoe kunnen we die verder helpen?" vraagt hij zich hardop af. "Voor ons is dat net zo moeilijk als voor jullie. We zullen daar zeker bij helpen", belooft hij. "Volgende week zitten we met de stichting (Stichting Belangen Camping de Westeinder, red)."

Niet het eerste park 

Op vragen van raadsleden antwoordt Kleen dat hij wel wist dat sommige bewoners permanent op camping De Westeinder wonen, maar niet dat het er zoveel zijn. "Pas nadat wij eigenaar waren geworden, kwamen we erachter dat er eigenlijk best een grote groep was die daar permanent woonde."  

In totaal is Kleen Estate actief op tien parken in Nederland, waaronder in Heinkenszand (Zeeland) en Nieuw Vossemeer (Noord-Brabant). Op de laatstgenoemde plek kreeg hij ook te maken met permanente bewoning, "Maar daar ging het voor veel bewoners om een tweede woning", benoemt hij een belangrijk verschil met De Westeinder. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]