Ga naar Content

Boeren Wilko en Hermien hebben kerngezonde lammetjes, ondanks uitbraak blauwtongvirus

Zes maanden nadat de schapen van Kortenhoefse boeren Wilko en Hermien zwaar werden getroffen door het blauwtongvirus, mogen ze zich van geluk spreken. Tegen alle verwachtingen in zijn hun ooien drachtig geworden en hebben ze nu kerngezonde lammetjes. 

De boerderij van Wilko in Hermien zat vorig jaar middenin de haard tijdens de blauwtonguitbraak. Zo'n 70 procent van hun schapen zijn ze kwijtgeraakt aan het virus. Toen vertelden de twee al hun hart vast te houden voor het voorjaar. De angst om geen lammetjes in de wei te hebben was groot.

De lammetjes zijn 1,5 week oud en kerngezond. - Foto: Amanda Algra

De besmette rammen waren na de besmetting zes tot zeven weken niet vruchtbaar, terwijl juist dát het moment was om de ram bij de ooien te laten lopen, om de natuur zijn werk te laten doen. Daarnaast zouden de besmette ooien een grotere kans hebben op een miskraam en was er angst voor lammetjes met geboorteafwijkingen. 

Wonder boven wonder 

"Allemaal hele gezonde lammetjes, dat hadden we nooit verwacht", vertelt boerin Hermien tevreden, kijkend naar haar diertjes. "We waren bang dat we, zoals bij de vorige blauwtonguitbraak misvormde lammetjes zou krijgen, maar dit zijn allemaal hele mooie, sterke lammetjes. Wonder boven wonder".

Voor Wilko en Hermien dus een geluk: zij kunnen dit voorjaar weer genieten van dartelende lammetjes in de wei. "Vorige week liepen ze allemaal al buiten. Het is een schitterend gezicht, al die mensen die stoppen en foto's maken. Dat geeft voorjaar." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.