Ga naar Content

Heldin van Alkmaar Ontzet Trijn Rembrands krijgt standbeeld

Zo'n 386 jaar na haar dood krijgt Trijn Rembrands een standbeeld. Trijn is een van de helden van het ontzet van Alkmaar en vocht als jonge vrouw mee tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. "Haar beeld komt bij het Victoriepark en gaat symbool staan voor alle vrouwen en meisjes die zich inzetten voor vrijheid."

Foto: Regionaal Archief Alkmaar

Van Alkmaar de Victorie! De stad bood in 1573 als eerste weerstand tegen de Spaanse bezetter. De overwinning wordt nog elk jaar gevierd op op 8 oktober met Alkmaar Ontzet. Een van de strijders uit die tijd is Trijn Rembrands. "Samen met andere vrouwen en kinderen stond zij met zwaard en lans op de stadmuur om de Spanjaarden af te weren", vertelt Leen Spaans van het comité Monument voor Trijn.

Symbool voor vrijheid 

"Het eerste idee voor een beeld ontstond tijdens de Ontzetrede die schrijfster Simone van der Vlugt vorig jaar uitsprak. Zij hield een pleidooi voor meer aandacht voor Trijn, en vroeg zich hardop af waarom deze heldin van de stad geen beeld heeft, en de andere heldin van Alkmaar, Truus Wijsmuller, wel?"

Spaans was eerder betrokken bij het beeld voor Truus, die duizenden joodse kinderen redde, en nam contact op met Van der Vlugt, waarna zij dit burgerinitiatief voor Trijn begonnen. "Het idee voor een beeld viel ook in goede aarde bij de gemeente. En daar hoorden wij ook dat er een raadsvoorstel aan zat te komen voor een beeld. Dat viel dus mooi samen."

Inmiddels staan alle seinen op groen. Het beeld gaat symbool staan voor de vrijheid waar meisjes en vrouwen voor hebben gevochten en vechten. Het comité heeft inmiddels criteria opgesteld waaraan het beeld moet voldoen.

"Eerder een Lara Croft dan de Haarlemse Kenau Simonsdochter Hasselaar."

Leen Spaans - Comité Monument voor Trijn

"Trijn was in 1573 pas 16 jaar oud, dus het beeld moet een jonge zelfbewuste vrouw uitstralen. En niet in een strijdende houding zoals we haar op schilderijen zien, maar moedig, krachtig en blij. Eerder een Lara Croft dan de Haarlemse Kenau Simonsdochter Hasselaar", lacht Spaans.

Er zijn nog geen schetsen van hoe het beeld er uit gaat zien. Ook de keuze voor brons of steen is nog niet gemaakt. "We hopen eind augustus een aantal kunstenaars een ontwerp te laten maken. Wel wordt het een flink beeld van zo'n twee tot tweeënhalve meter." In vergelijk: het beeld van truus is 2 meter 20 groot.

8 oktober 2025

"Als alles meezit hopen we het beeld op 8 oktober 2025 te onthullen. Ze krijgt een plek aan de Bierkade, tussen het IJkgebouw en de regenboogbank. Dat stuk grond wordt nog door de gemeente opgeknapt en bij het Victoriepark getrokken."

Het beeld zal rond de 80.000 euro gaan kosten. "Dat is een inschatting van de gemeente", zegt Spaans. "Wij gaan als comité helpen om zoveel mogelijk van dat bedrag in te zamelen. Zodra we schetsontwerpen hebben, beginnen we met fondsenwerven."

“En we zijn in gesprek met de 8 October Vereeniging of zij straks de morele eigenaar van het beeld willen worden. En dat zij tijdens de viering van Ontzet dan ook aandacht schenken aan Trijn, net zoals zij elk jaar met Victorientje doen.”

Foto: Regionaal Archief Alkmaar

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]