Ga naar Content

Weg met de spitspaal? Proef met kentekencamera om paal Sint Pancras vervangen 

De beruchte spitspaal aan de Herenweg in Sint Pancras wordt mogelijk vervangen door een camera die kentekens leest. Zo hoeven automobilisten niet meer te wachten op de spitspaal, maar kunnen ze gewoon doorrijden. Dit najaar gaat de proef van start en na een jaar wordt geëvalueerd of de camera's werken.

De spitspaal aan de Herenweg in Sint Pancras - Foto: Streekstad Centraal

De Alkmaarse wethouder Christiaan Peetoom hoopt dat dit een oplossing is voor Sint Pancras. De spitspaal is voor de zoveelste keer kapotgereden, dus het is tijd voor vernieuwing. "Als het aan mij ligt wordt hij deze keer niet gerepareerd, maar vervangen door een camera die kentekens leest", vertelt Peetoom aan onze mediapartner Streekstad Centraal.

De spitspaal aan de Herenweg in Alkmaar is al langere tijd een onderwerp van discussie en dan vooral de proef met de spitspasjes. Bewoners van de wijk De Nollen kwamen onlangs in opstand, omdat ze tijdens de spits ook langs de paal willen kunnen. Nu verdwijnt die paal dus mogelijk en komt er een camera voor terug.

In de binnenstad van Alkmaar wordt al vaker gebruik gemaakt van kentekencamera's ter vervanging van spitspalen. Om te voorkomen dat onwetende automobilisten per ongeluk doorrijden en een boete krijgen, komen er extra waarschuwingsborden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Streekstad Centraal

Waar de gemeente Alkmaar en gemeente Dijk en Waard het eerst niet eens waren over de proef, trekken de beide gemeenten nu samen op om de verkeerssituatie in de gaten te houden en waar nodig maatregelen te nemen.

De doorstroom van verkeer wordt door de spitspaal die er nu staat tegengewerkt. Wanneer auto's of bussen elkaar passeren, hebben ze de fietsstroken nodig. En als de spitspaal omhoog staat wordt er op de fietsstrook gewacht. Geen ideale situatie. Daarom wordt er gezocht naar een andere oplossing.

Nog niet zo ver

Voordat de spitspaal wordt vervangen door een kentekencamera, gaat er eerst nog het een en ander gebeuren. "We gaan eerst een nulmeting uitvoeren, naar verwachting in september 2024", vertelt Peetoom. "Daarna volgt er gedurende een jaar een proef. We zullen dan op drie momenten een maand lang tellingen uitvoeren. De proef is geslaagd als het aantal bewegingen van motorvoertuigen per etmaal onder 5.000 blijft."

De gemeente zal een enquête houden onder bewoners van De Nollen en de Herenweg om de ervaringen te peilen. Ook moet de gemeenteraad zich nog uitspreken over het voorstel.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]