Ga naar Content

Molenaar Jos hoopt met De Eenhoorn weer lange tijd 'lekker te kunnen zagen'

Anderhalf jaar moest molenaar Jos van Schooten lijdzaam toekijken hoe zijn zaagmolen stil stond. Nu zijn de wieken vervangen en kon hij afgelopen zaterdag voor het eerst weer een stam verzagen. "Ik hoop dat we voorlopig geen sores meer hebben, want het was niet leuk om niet te zagen."

Het zat de molen langs het Spaarne ter hoogte van Schalkwijk al langer niet mee. Door groot onderhoud was de houtzaagmolen al eerder uit de roulatie. In juli 2022 bleken de wieken verroeste roedes te hebben. "Jammer genoeg raakten we er een beetje aan gewend om niet te draaien."

Vorig najaar arriveerden, na lang wachten, de nieuwe roedes en begin dit jaar draaiden de wieken van De Eenhoorn weer. Dit weekend kon de molen weer echt het werk verrichten waarvoor het in 1776 was opgebouwd op een oude molenfundering rond 1642. 

Tekst loopt door onder de video. 

Molen De Eenhoorn uit Haarlem zaagt weer - Andreas Flick & NH Media

Weer leren kennen

"De molen draait met de nieuwe wieken wel wat sneller", vertelt molenaar Jos. "We moeten de molen weer opnieuw leren kennen." 

De Eenhoorn draait alleen op zaterdag, bij goede wind. "We kunnen er niet even snel honderd bomen door heen jassen", waarschuwt Jos voor al teveel optimisme. "Per dag kunnen we één stam aan, maar we zagen nu ook maar even met vier bladen. Dus die grote stam moet er nog een keer doorheen." 

De molenaar heeft aan werk geen gebrek. Er liggen genoeg stammen van omgewaaide Haarlemse bomen klaar om verzaagd te worden. Tijdens het jubileumfeest in juni van de Stichting Molens Zuid-Kennemerland kan de Eenhoorn dus weer goed laten zien waarvoor het gemaakt is. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]