Ga naar Content

Celstraffen van 6,5 en 5 jaar voor gewelddadige woningoverval aan Stadionweg

De rechtbank heeft twee mannen die vorig jaar zomer op gewelddadige wijze een woning aan de Stadionweg in Zuid hebben overvallen veroordeeld tot celstraffen van 6,5 en 5 jaar. De slachtoffers werden destijds vastgebonden met tiewraps, kregen ducttape over hun mond en werden bedreigd met een vuurwapen. Een derde verdachte werd door de rechter vrijgesproken, omdat er onvoldoende bewijs was om hem aan de overval te linken. 

Foto: Inter Visual Studio / Stefan Roode

Eind augustus vorig jaar drongen twee mannen verkleed als bezorgers van DHL de woning binnen nadat zij hadden aangebeld bij het huis. De man – die net thuis was gekomen – probeerde nog te vluchten, maar werd vastgepakt en bedreigd met een vuurwapen. "Naar beneden kijken, anders schiet ik je door je been", zou een van de overvallers volgens het OM hebben gezegd. Zijn handen werden vastgebonden met tiewraps en de man kreeg ducttape over zijn mond geplakt. De twee overvallers gingen vervolgens op zoek naar merktassen en dure horloges. 

'Werd onze grootste nachtmerrie'

Terwijl de overvallers de woning doorzochten kwam ook de vriendin van de man thuis. Ook zij werd vastgebonden en kreeg ducttape over haar mond. De mannen vulden een sporttas en gingen ervandoor, maar een van hen kwam nog terug om de ducttape nog strakker over de hoofden van de bewoners te doen. Bij de vrouw was dat zo strak over haar neus dat ze niet kon ademen.

Tijdens de zitting van twee weken geleden maakte het stel gebruik van hun spreekrecht. "Het was vrijdagmiddag en we zouden samen uit eten gaan. Iets waar we al een aantal weken naar uit keken omdat we wat te vieren hadden. Wat een speciale avond had moeten worden is voor ons onze grootste nachtmerrie geworden. Er is nog geen dag voorbij gegaan dat we hier niet meer aan dachten en wij zijn getekend voor het leven", aldus de vrouw. 

Eis en straf

Volgens het Openbaar Ministerie was de 22-jarige Randy J. de overvaller die de bewoners met een vuurwapen bedreigde. Het OM eiste daarom tegen hem de zwaarste straf, een celstraf van 6,5 jaar, en daar is de rechter het mee eens. J. past in het signalement en kon worden getraceerd via zijn telefoon, de rechtbank noemt het dan ook bewezen dat hij de overval heeft uitgevoerd. Ondanks dat er bij zijn arrestatie een geladen vuurwapen in zijn slaapkamer werd gevonden, kan de rechtbank niet met zekerheid zeggen dat het wapen dat werd gebruikt tijdens de overval ook echt een vuurwapen was.

Maar de rechter vindt wel dat de zaak ernstig is. "De slachtoffers hebben veel schade ondervonden van de roofoverval en de impact op hen is enorm. Dat neemt de rechtbank de verdachte zeer kwalijk." De celstraf van 6,5 jaar is met de aftrek van het voorarrest. 

Tegen de 23-jarige Ayman L. eiste het OM een half jaar minder, want hij had nog geen strafblad en hield ook het vuurwapen niet vast. De rechtbank acht wel bewezen dat L., net als J., schuldig is aan de overval, maar komt tot een celstraf van 5 jaar. De belangrijkste reden is dat L. een blanco strafblad had. De reclassering vroeg of een deel van de straf voorwaardelijk kon zijn, maar daar wil de rechtbank niet in meegaan. 

Foto: Politie

Derde verdachte gaat vrijuit

Vlak na de overval wist een getuige het kenteken van de bus waarmee de overvallers vluchtten op te schrijven, waardoor de bus kon worden gestopt. Achter het stuur zat de 37-jarige Costel N., die volgens het OM J. en L. zou hebben opgehaald en afgezet. De twee overvallers zaten niet meer in de bus. 

Nadat politie in november beelden van de twee overvallers verkleed als DHL-bezorgers deelde, konden drie mannen eind december worden aangehouden.  Randy J. en Ayman L., maar ook de 25-jarige Ayoub A.. Volgens het OM zou A. de bestuurder van de bus hebben aangestuurd, maar A. verklaarde tijdens de zitting dat hij niets met de overval te maken had.

A. werkte bij een transportbedrijf en werd gebeld door een opdrachtgever die zei dat er een kast opgehaald moest worden. Omdat Costel N. het al langere tijd financieel zwaar had en de bus als slaapplek gebruikte, gunde A. hem die opdracht. Van de overval was A. naar eigen zeggen zich van geen kwaad bewust. 

Het OM eiste wel een celstraf van 3 jaar tegen A., maar de rechtbank gaat daar niet in mee. Ondanks dat er wel vraagtekens werden geplaatst vanwege berichten die hij had verstuurd, zijn er volgens de rechter te weinig aanknopingspunten om A. als medeplichtige te zien. De 25-jarige is daarom vrijgesproken. 

Zowel het Openbaar Ministerie als de veroordeelde verdachten hebben twee weken de tijd in hoger beroep te gaan.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]