Ga naar Content

Ierse man in Hoorn gegijzeld en beroofd van cryptomunten, justitie eist flinke straffen

Het waren de langste 45 minuten van zijn leven. Een man uit Ierland werd drie kwartier door overvallers gegijzeld, vastgebonden en beroofd van bijna 2 ton aan cryptomunten. De verdachten, niet afkomstig uit Noord-Holland, moeten volgens justitie jarenlang de cel in. Wat deden zij helemaal in West-Friesland, en hoe wisten ze waar ze precies moesten zijn?

Foto: Adobe Stock

De brute overval gebeurde op 1 oktober 2021 in Hoorn, rond 7.00 uur. Wat gewoon een normale werkdag had moeten worden, eindigde voor het slachtoffer in een hel. De man uit Ierland, werkzaam als engineer in Noord-Holland, loopt nietsvermoedend naar zijn auto als hij wordt aangesproken. "Wat kost het parkeren hier?", wordt er in het Engels gevraagd. 

Als hij antwoord geeft, haalt de nog onbekende man plotseling een pistool tevoorschijn, en richt dat van dichtbij op het hoofd van het slachtoffer. "Je doet alles wat ik zeg, anders vermoord ik je. Je gaat nu in je auto zitten", zegt hij dreigend. Ondertussen komen er nog twee mannen aanlopen en het slachtoffer wordt achterin de auto geduwd, waarna ze wegrijden. Tijdens de rit moet de Ierse man onder bedreiging de code geven voor toegang tot zijn cryptomunten.

Hij wordt vervolgens helemaal alleen en geblinddoekt vlak bij een bushalte achtergelaten, in het lintdorpje Middelie, zo'n 15 kilometer verderop. Uiteindelijk weet hij zichzelf te bevrijden, waarna hij naar zijn werk rijdt en de politie waarschuwt. De overval, die ongeveer 45 minuten duurde, heeft een enorme impact op zijn leven gehad. "Ik ben als een hond behandeld", verklaarde hij gisteren in de rechtbank.

Er zijn vijf verdachten in de zaak, genaamd Alton. Het gaat om de 30-jarige R. B. uit Rotterdam, de (half)broers R. P. en G. V. (wonend in Hoogvliet en Rotterdam) en C. D. uit Zevenaar (41).

Eén van de verdachten is nog voortvluchtig. Hij zou de polsen van de Ierse man met tiewraps hebben vastgebonden. De anderen beroepen zich op hun zwijgrecht.

Verdachte en slachtoffer kenden elkaar

Er is meer dan voldoende bewijs dat de overvallers betrokken waren bij de overval, stelde het Openbaar Ministerie (OM). Zij waren volgens justitie ervan op de hoogte dat de Ierse man in het bezit was van cryptomunten. De hoofdverdachte, R. P. (40) uit Rotterdam, en het slachtoffer kenden elkaar van het werk. P. wordt dan ook door justitie gezien als het brein achter de overval.

Het slachtoffer zou de Rotterdammer hebben verteld over zijn wallet en dat hij handelde in crypto. Daarbij zouden de verdachten voor de overval met elkaar in contact hebben gestaan. "We gaan snel geld verdienen", zou zijn gestuurd naar elkaar. "Op een makkelijke manier, zonder geweld." Ze maakten uiteindelijk bijna 2 ton buit.

Alles tot in detail uitgedacht

Justitie betoogde dat de overvallers professioneel opereerde. De overval werd tot in de puntjes voorbereid, zei de officier van justitie. De politie houdt er sterk rekening mee dat zij maanden van tevoren meerdere voorverkenningen deden bij het beoogde doelwit. "Alles was tot in detail uitgedacht, iedereen wist wat ze moesten doen. Ze gingen gericht te werk, met telkens dezelfde route." Op camerabeelden zou een vluchtauto te zien zijn die achter de auto van het slachtoffer reed.

Volgens de officier van justitie was het geweld zo meedogenloos dat alleen een gevangenisstraf op zijn plaats is. (Bijna) geen enkele verdachte heeft de moed gehad om in de rechtszaal te spreken, benadrukte de officier.

De hoofdverdachte kreeg 4,5 jaar cel geëist. De 30-jarige man moet als het aan justitie ligt 3,5 jaar brommen en de 22-jarige V. kreeg een straf van drie jaar te horen. De man uit Zevenaar (41) werd door gebrek aan bewijs om vrijspraak gevraagd.

Volgende week is het de beurt aan de advocaten om te reageren op de eis en hun pleidooien te houden. Op 25 april doet de rechter uitspraak.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.