Ga naar Content

Overal slakken! Vraatzuchtige beestjes beleven na warme winter topjaar

Of je nu een siertuin hebt of een moestuin, dit jaar is een ramp. Naaktslakken, huisjesslakken, wijngaardslakken tot het minuscule genaveld tonnetje aan toe: ze hebben het allemaal voorzien op de planten. En het zijn er dit jaar extreem veel door een milde winter en de vele regen van de afgelopen maanden. Zelfs professionals zijn ten einde raad.

NNH 127 Slakken in Thijsse's hof in Bloemendaal - NH Nieuws

"Er is in dit hele vak met gele anemonen geen gave bloem meer te vinden. Ze zijn allemaal op zijn minst voor de helft opgegeten door slakken." Johan Görtenmöller buigt voorover in de heemtuin Thijsse's Hof waarvan hij de beheerder is. "Ook bij alle collega's die ik spreek, is het dit jaar erger dan ooit. De slakken vreten alles op: lenteklokjes heb ik dit jaar niet eens gezien. Ze worden al opgegeten voordat ze open konden gaan. Narcissen ook. Boshyacinten zijn nu aan de beurt. Er zijn ongekend veel slakken dit jaar."

Tekst gaat verder na de foto

Slakken doen zich te goed aan wilde boshyacint - Foto: NH Media

De grootste boosdoeners zijn naaktslakken. "Ze zijn vaak niets eens zo groot, maar het zijn er ontzettend veel. Ze overwinteren in de grond, in composthopen en in holtes van bomen en muren. Bij droogte en koude hebben ze het moeilijk, maar de afgelopen tijd was het voor slakken ideaal weer: nat en mild."

Tekst gaat verder na de foto's

De grote wijngaardslak, een knoeperd die wel ruim 12 cm lang kan worden - Foto: NH Media/Stephan Roest

Wat je tegen slakken kan doen? "Nou, niet zo veel. Wij zijn hier niet van gif strooien. Er is al genoeg gif in onze bodem en in ons water. Wat je het beste kan doen is zorgen dat er ook veel planten zijn waar slakken niet van houden. Met name planten met beharing vinden slakken niet zo fijn, zoals geraniums en smeerwortel. Daarnaast kan je het beste van slakken leren houden. Ze zijn ook heel mooi." Johan loop naar een muur en wijst naar een kruimel die bij nader inzien een slakje blijkt te zijn.

Tekst gaat verder na de foto

Twee exemplaren van de vale clausilia op een muurtje in Thijsse's Hof - Foto: NH Media/Stephan Roest

"Dit is de vale clausilia, nog geen centimeter lang. En dat andere slakje daar is een genaveld tonnetje." Dat slakje is nog kleiner, amper 3 millimeter. "Slakken zijn fascinerend. Het zijn hermafrodieten. Dat wil zeggen dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben. Als ze paren is de slak de ene keer een mannetje en de andere keer een vrouwtje, zeg maar. Deze dieren hebben de hele genderdiscussie al honderden miljoenen jaren geleden opgelost."  

Lees ook