Ga naar Content

Regen, gebrek aan vorst en veel ongedierte plagen bollenboeren in de Wieringermeer

Het ziet er naar uit dat de bollenboeren in de Wieringermeer een deel van hun opbrengst dit seizoen gaan verliezen aan nattigheid, slakken, ratten en muizen. Op plekken zijn de tulpen helemaal niet boven gekomen, schieten ze te snel in bloei of zijn ze aangevreten. Maarten Vijn uit Slootdorp denkt in ieder geval zo'n 10 procent omzet te gaan missen en dat is een flinke hap geld.

Regen, gebrek aan vorst en teveel ongedierte plagen bollenboeren in de Wieringermeer - NH Nieuws

"Het is een combinatie van de slechte plantomstandigheden, het was erg nat in oktober/november, we hadden deze winter geen vorst en dus hebben we nu een teveel aan slakken. Ik heb nog nooit zo'n jaar meegemaakt", vertelt de bollenboer. "Gelukkig niet, want dit kost gewoon geld. De marges worden alle jaren al minder en als je zo'n start hebt dan weet je dat het niet meevalt. Als je hier alle dagen doorheen loopt, dan word je daar niet vrolijk van."

Veel tulpensoorten, ook de vroege soorten, zijn erg op tijd dit jaar. En de groei is heel verschillend. Soms steekt er net een tulp boven de grond uit, maar staat die wel al in bloei. Lopend door de velden met diep paarse en gele tulpen ziet Vijn de verschillen goed. Sommige bedden hebben grote lege plekken, terwijl het even verderop weer mooi vol staat. "Als we bij het planten beter weer hadden gehad, dan had het er nu anders uitgezien."

Ongedierte

Niet alleen de nattigheid en de vele slakken zorgen voor problemen. Ook het ongedierte rukt op, merkt Vijn. "Kijk, hier zitten gaten. Die tulpen die zijn hier weg, opgevreten door ongedierte. Deze is van de onderkant bruin en zit gewoon los, die gaat gewoon dood. Dat komt door de ratten en de muizen. Dat is ook een toenemend probleem hier. We mogen niks meer bestrijden, alles moet zo goed mogelijk voor het milieu. En dat willen wij ook, maar dit zijn wel de problemen waar we mee te maken hebben."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

Al met al denkt de bollenboer dat dit jaar hem aardig wat geld gaat kosten. Het komt zeker aan bod in gesprekken met collega's in de regio. "De bollenprijzen zijn nu goed, maar er zijn nog geen bollen. Ik kan straks ook niet meer gaan leveren om daar profijt van te hebben. Daar pluk je nu niet de vruchten van. We hebben het er onderling over. Uiteindelijk heeft iedereen wel problemen. Er zijn er niet veel die zeggen: 'Nou, alles staat naar het zin'."

Optimist

Alhoewel het een wat teleurstellend seizoen lijkt te worden, laat de bollenboer uit Slootdorp het hoofd niet hangen. "Als ik hier langs loop en ik zie die mooie kleuren, dan word ik wel weer een beetje vrolijk. Ik zie dit maar als een leerschool. Dit jaar heb ik alleen gespit. Volgend jaar zet ik misschien de ploeg er wel in. Het zijn ook leermomenten. Maar wel dure lessen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]