Ga naar Content

Amstelvener (14) opgepakt bij babbeltruc: "Veel minderjarigen als loopjongens"

Een 14-jarige jongen uit Amstelveen is begin april gearresteerd voor bankhelpdeskfraude. De jongen kreeg via sociale media de opdracht om tegen betaling een pinpas en mobiel op te halen bij een 79-jarige man. Hij is een van de vele minderjarigen die als loopjongen wordt gebruikt om ouderen op te lichten, meldt de politie.

Pinpas ter illustratie van babbeltruc - Foto: Facebook politie Amstelveen

De 14-jarige werd gearresteerd toen hij de pinpas en telefoon bij de man uit Hengelo ophaalde. Deze man was vlak daarvoor gebeld door een andere 'medewerker van de bank', die zogenaamd verdachte activiteiten op zijn bankrekening had gespot.

"We komen regelmatig soortgelijke gevallen tegen", vertelt de woordvoerder. Minderjarigen worden dan benaderd om tegen betaling pinpassen op te halen, waarvan de code eerder telefonisch is ontfutseld. Hoewel deze activiteit voor de jongeren lucratief lijkt, is er een groot risico om opgepakt te worden en een strafblad te krijgen, waarschuwt de politie.

De Amstelveense jongen werd via Snapchat benaderd, vertelt de woordvoerder. De 14-jarige weet dan ook niet wie zijn opdrachtgever is: het enige wat de jongen weet, is dat hij voor weinig werk een bedrag zou krijgen.

Sociale media

Geregeld worden loopjongens opgepakt, maar het criminele netwerk daarboven heeft zichzelf ingedekt, vertelt de woordvoerder. Bij een volgende babbeltruc zetten criminelen via sociale media weer een andere loopjongen in.

Een ander voorbeeld is de babbeltruc van afgelopen dinsdag, waarbij een 16-jarige werd ingezet om een 68-jarige vrouw in Zwanenburg op te lichten. De vrouw wist direct dat ze met oplichters te maken had, waardoor de loopjongen kon worden aangehouden.

Bij beide babbeltrucs zijn alleen de minderjarige loopjongens opgepakt. De politie doet in beide gevallen nog steeds onderzoek naar het netwerk boven de minderjarigen, zodat de andere daders alsnog kunnen worden aangehouden.

De minderjarigen krijgen een strafrechtelijke straf, maar ook zorg om te voorkomen dat hij nog eens op pad wordt gestuurd. Het sociale netwerk, wijk- en jeugdagenten en ouders spelen een belangrijke rol om te voorkomen dat een jongere verder verstrikt raakt in het web van criminaliteit, vertelt de woordvoerder. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook