Ga naar Content

Waarom Edwin na zijn inzet voor (Boven)kerk en parochie een lintje verdient

Edwin Barentsen (63) is gisteren door de burgemeester van Amstelveen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor de kerk en zijn wijk Bovenkerk, zelfs na zijn diagnose van Parkinson in 2014.

Edwin is door de burgemeester onderscheiden - Foto: NH Nieuws

Toen Edwin gisteren de dansvloer in het Noorddamcentrum in Amstelveen onveilig maakte, werd hij gestoord door burgemeester Tjapko Poppens. Daarnaast waren er zo'n 25 andere bekenden in de zaal. "Dat was heel speciaal", vertelt Edwin Barentsen (63) over de avond van zijn koninklijke onderscheiding.

Edwin organiseerde gisteren, net zoals elke week sinds september, een dansavond voor mensen met bewegingsbeperkingen. Toen hij zelf tien jaar geleden de diagnose Parkinson kreeg, nam hij zich voor om positief met zijn ziekte om te gaan. "Achter de geraniums zitten, kan altijd nog", zegt Edwin, die zich ook voor de Parkinsonisme Vereniging Nederland inzet. 

Tekst gaat verder onder de reportage over dit dansinitiatief.

MS- en parkinsonpatiënten dansen de sterren van de hemel in Noorddamcentrum - NH Nieuws

Edwin is daarnaast al jaren een actieve vrijwilliger bij Stichting Bovenkerk. Deze stichting zet zich in voor het welzijn van wijkbewoners en organiseert allerlei activiteiten in zingeving te bevorderen. Een voorbeeld is het project Lief & Leed, waarbij Edwin bij de mensen in de straat langsgaat om te kijken hoe het met ze gaat.

"Zo nu en dan deel ik een bloemetje of een kaartje uit", vertelde Edwin in onderstaande video. Met ongeveer zeven andere ambassadeurs probeert hij een luisterend oor in de wijk te zijn en voor verbinding te zorgen. Zo ging hij met een bloemetje langs bij de ijscoman, die even geen ijs schepte voor de kinderen omdat hij een heupoperatie achter de rug had. 

Tekst gaat verder onder de reportage over het buurtproject Lief en Leed.

34 straten doen mee aan buurtproject Amstelveen - NH Nieuws

Ook is Edwin al 35 jaar vrijwilliger in de kerk, voegde hij de organisatie van twee kerken - de Heilige Geestparochie en de Sint Urbanusparochie - samen en zette hij zich in voor de wederopbouw na de brand van de St. Urbanuskerk in 2018.

"Er is altijd wel iets om je heen waar je geen invloed op hebt", zegt Edwin. Hij verwijst daarmee naar zijn ziekte, maar ook naar de brand van de St. Urbanuskerk. "Dat kan je maar beter als gegeven beschouwen. Want dan kan je in de veertig procent waar je wel invloed op hebt, leuke dingen doen."

Wederopbouw

Edwin speelde een belangrijke rol bij de fondsenwerving en sponsoring voor de wederopbouw van de St. Urbanuskerk, waarbij uiteindelijk twee ton is ingezameld. Edwin bedacht een chocolade-actie om geld in te zamelen. "Dat was een enorm succes. Behalve dat wij thuis drie jaar chocolade hebben gegeten", grapte de burgemeester in zijn speech. 

Burgemeester Tjapko Poppens omschreef Edwin tijdens zijn toespraak als 'een man met een maatschappelijk hart zo groot als de Urbanuskerk' en benoemde hem vervolgens tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Bekijk hieronder de reportage over de heropening van de Urbanuskerk.

Herinwijding van de kerk -

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]