Ga naar Content

David woont nu ergens anders vanwege 'fatbike-jongeren': "Zie mijn vrienden in Haarlem bijna niet meer"

De 15-jarige David wordt al sinds 2022 geïntimideerd en aangevallen door leeftijdsgenoten in Haarlem en Bloemendaal. Ondanks meerdere aangiften tegen deze 'fatbike-jongeren' blijft hulp uit. David woont inmiddels ergens anders. "Mijn vrienden in Haarlem zie ik bijna niet meer."

Foto: Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

"Waarom schrijven jullie over mijn zoon?", mailt Angelina vorige zomer naar de redactie van NH. Ze meent haar zoon David te herkennen in een artikel op de website. NH schrijft in die periode veelvuldig over een vermeende fatbikebende die voor veel onrust zorgt in de regio Haarlem en Bloemendaal. Jongeren worden door leeftijdsgenoten, die veelal rondrijden op fatbikes, van hun fiets getrokken, bedreigd en zelfs in elkaar geslagen. Tientallen bezorgde ouders melden zich in die periode bij onze verslaggevers.

Het artikel ging niet over David, maar hij is wel één van die slachtoffers. Nog steeds wordt hij lastiggevallen. Stapels aangiften hebben nog nergens toe geleid. Daarom doet hij nu, samen met zijn moeder, zijn verhaal. 

Ruzie loopt snel uit de hand

In de zomer van 2022 krijgt de dan 13-jarige David via Snapchat ruzie met een groepje jongens uit Haarlem. Het conflict verplaatst zich al snel van het internet naar de echte wereld. "Ze begonnen hem op te wachten", vertelt Angelina. "Ze wisten waar hij woonde, waar hij naar school ging. Ze kenden de plekken waar hij vaak kwam."

Kort na de snapchatruzie komt een groep van zo'n twintig jongeren verhaal halen, vlak voor een sportcomplex net buiten Haarlem. David herkent ze, ondanks dat sommigen een masker dragen. Hij probeert de sporthal in te vluchten, maar de groep achtervolgt hem naar binnen. Hij krijgt een paar flinke klappen, vertelt hij. Angelina schrikt zich dood als ze het hoort. Ze besluiten aangifte te doen.

"Iemands kleding afpakken, op z'n knieën dwingen of een liedje laten zingen. Dat is vernederend"

Angelina, moeder van David

Een kind dat bedreigd en mishandeld wordt, meerdere mensen die daar getuige van zijn én de namen van de daders op een briefje: kat in 't bakkie, denkt Angelina. Maar zo loopt het niet.

"De agent raadde ons af om aangifte te doen", vertelt ze. "Davids gegevens zouden in het dossier komen en dat zou gevaarlijk zijn." Op advies van de agent besluiten ze het erbij te laten. Maar de intimidaties, bedreigingen en treiterijen stoppen niet. 

"Het zijn niet alleen de klappen en bedreigingen", zegt Angelina. "Iemands kleding afpakken, op z'n knieën dwingen of een liedje laten zingen. Dat is vernederend."

Angelina en David besluiten toch aangifte te doen, vijf keer in totaal. Angelina slaat een vuistdikke multomap open op tafel. Na die eerste klappen in de sporthal is er veel gebeurd. Al het contact met de politie, gemeenten en instanties heeft ze sindsdien nauwkeurig bijgehouden en verzameld. Ze trekt de eerste aangifte uit de stapel. 

Vrijdag 13 januari, 2023. Om half twaalf luidt de bel de grote pauze in op een Haarlemse middelbare school. David krijgt een raar vriendschapsverzoek, weer via Snapchat, en vermoedt dat er iets niet in de haak is. Hij besluit verhaal te halen bij een paar medeleerlingen die hem eerder bedreigd en aangevallen hebben. Ook deze ruzie mondt uit in een knokpartij. De klappen die David krijgt worden vastgelegd en gedeeld via Snapchat. "Toen was de maat vol", vertelt Angelina. De aangifte leidt tot een traject bij bureau Halt voor een van de daders. 

Lijst met getuigen en daders

In de daaropvolgende maanden nemen de bedreigingen en aanvallen richting David toe. In april wordt hij bij zijn voetbalclub bedreigd met een mes. In september wordt hij zo erg toegetakeld dat hij naar het ziekenhuis moet. De aangifte hiervan, ook in handen van NH, bevat een doktersverklaring en een lijst met namen van getuigen en daders. Voor zover David weet heeft de politie met geen van hen contact opgenomen. Het onderzoek wordt door de politie stopgezet wegens gebrek aan bewijs.

Lees ook

"Alle aangiften zijn afgewezen of het onderzoek is stopgezet, op dat ene traject bij bureau Halt na". David en Angelina horen er niets meer over. "Terwijl we alle informatie hebben aangeleverd. Namen, telefoonnummers, beelden, alles."

David woont nu permanent bij zijn moeder, elders in Noord-Holland, en komt sinds december nog maar amper in Haarlem. "Mijn vrienden in Haarlem zie ik bijna niet meer." 

Terugslaan

Als hij in maart dit jaar toch een keer in Haarlem is komt hij een van de jongens tegen waar hij eerder ruzie mee had. "Die jongen bedreigde hem met de dood", vertelt Angelina. "Toen heeft David hem een klap op z'n kanis gegeven." David knikt. De jongen doet geen aangifte, toch staat er de volgende ochtend om zeven uur politie voor de deur. David werd herkend via een beveiligingscamera van een supermarkt. Hij wordt in de boeien geslagen en verhoord op het bureau. 

"Als ik één jongen één mep teruggeef, komt het hele circus mij uit m'n bed lichten", zegt David. "Maar als ik ze alle beelden en bewijzen op een blaadje geef, gebeurt er niks."

Angelina en David hopen na anderhalf jaar nog steeds op actie vanuit politie en gemeente. Angelina heeft meerdere keren bezwaar ingediend tegen de gestaakte onderzoeken, maar de moed zakt haar zo langzamerhand in de schoenen. 

Helemaal nu blijkt dat David ook op zijn nieuwe adres wordt lastiggevallen. Ze twijfelen of ze nog aangifte gaan doen. Vanwege alle gebeurtenissen staat hun leven volledig op zijn kop, vertelt Angelina. "Het is een hel, maar wat moet je anders?", vraagt ze zich af. "Hoe kan het nou toch dat ze er niks mee doen?"

Reactie politie en gemeenten

Zowel de politie als de gemeenten Haarlem en Bloemendaal wilden niet reageren op het verhaal van David. Wel laat een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal weten de problematiek 'erg serieus te nemen'. De probleemjongeren zijn volgens de woordvoerder in beeld bij de gemeente. "De aanpak voorziet in bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen, gericht op jongeren die naar voren komen." Daarnaast blijft de gemeente oproepen om aangifte van strafbare feiten te doen bij de politie. "Alleen dan kan de gemeente of de politie handelend optreden." De gemeente is niet op de hoogte van burgers die uit noodzaak zijn verhuisd.

De keuze om wel of niet aangifte te doen ligt altijd bij de persoon zelf, laat een woordvoerder van de politie weten. 'Als op enig moment een andere indruk gewekt is, dan betreuren we dat.'

Waarom de uitgebreide aangiftes blijven liggen is voor de politie duidelijk: "Aangiftes kunnen weliswaar uitgebreid zijn, maar de gedeelde informatie staat niet altijd gelijk aan bewijs en is geen garantie voor een ‘ronde’ zaak."

"Hoe vervelend dit ook voelt, het is goed om je ervan bewust te zijn dat dit niet betekent dat een zaak niet meer in behandeling is. Het kost tijd en inspanning en gedegen informatie om een zaak verder te krijgen," aldus een woordvoerder. 

*Angelina en David zijn gefingeerde namen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.