Ga naar Content
Een groep muzikanten, gekleed in traditionele vesten en witte shirts, speelt drums en een fluit op een openluchtfestival versierd met oranje en witte vlaggetjes.
Haarlem

Damiate Marching Band gooit op Koningsdag noodgedwongen roer om en gaat op losse toer

27 april 2024, 18.01 uur · Aangepast 29 april 2024, 08.57 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

Het is even wennen voor de leden van de Haarlemse Damiate band. Waar ze vroeger op Koningsdag strak in het uniform in gelijke pas naar het Oranjeplein liepen voor een optreden, proberen ze er nu losjes bij te lopen. De Damiate Marching Band is vanaf nu de Damiate Street Sounds, in de hoop dat het meer leden trekt. 

Martijn Brants is vanaf zijn tiende muzikant bij de Damiate. En het voelt een beetje anders dan anders, dat casual jack, grijze jeans en witte sneakers. Vorige week nog bij het Bloemencorso traden ze voor het laatst op ouderwetse wijze op. "Strak in de houding, strak in het pak, hoed met een grote veer. Niet lachen en niet praten, want je bent serieus bezig."

Primeur op Koningsdag

Het liefst zouden hij en en de andere slagwerkers en blazers nog wel zo door zijn gegaan. Maar ze zijn nog maar met 22, waar voorheen ruim 80 man door de straten marcheerden bij evenementen. En dus gaan ze nu voor Damiate 2.0, onder de naam Street Sounds.

Op deze Koningsdag is de primeur. 's Ochtends eerst even op 'vreemd' terrein in Ouderkerk aan de Amstel, maar rond het middaguur voor het thuispubliek op de vrijmarkt op het Oranjeplein. Want daar zijn ze al jaren een welkome gast. 

Tekst gaat verder onder de video. 

Damiate Street Sounds - NH Nieuws / Geja Sikma

Haarlem kent nu nog maar één marching band volgens Martijn Brants. "Er waren toen ik begon 26, nu alleen nog maar 'Blij met Muziek'. 

Of de ommezwaai naar een Street Band de redding is voor Damiate, moet het komende jaar uitwijzen. Martijn weet dat de concurrentie groot is. Nu niet meer van de bands onderling. "Maar van de andere hobby's en spelletjes." 

Een nog grotere verandering naar bijvoorbeeld een boeren kapelband, dat zien ze niet zitten bij Damiate. "We willen het wel een beetje strak en van een muzikaal niveau houden. We gaan geen bierband worden."

Kijk hieronder naar een demonstratie van de Damiate Band Haarlem 13 jaar geleden op de Grote Markt. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]