Ga naar Content
In een loods staan veel fietsen geparkeerd.
Amsterdam

Fietsdepot barst uit z'n voegen en bewaart fietsen straks nog maar vier weken

1 mei 2024, 11.00 uur · Aangepast 1 mei 2024, 12.43 uur
Door: Sam Goutbeek · Foto: NH Media

Het fietsdepot kan het aantal fietsen dat gestald staat niet meer aan. Het depot neemt daarom maatregelen, omdat de verwachting is dat ook dit jaar weer duizenden tweewielers worden weggeknipt. Ruim twee derde van de fietsen wordt helemaal niet opgehaald. Amsterdammers hebben straks nog maar vier weken om hun fiets op te halen, in plaats van zes.  

De maatregelen gelden vanaf september. Vanaf dat moment moet je ook meer gaan betalen om je weggeknipte fiets weer terug te krijgen. Dat bedrag wordt dan 25 euro per fiets, een stijging van 2,50 euro. Het laten bezorgen kost nog eens 15 euro extra. Overigens haalt de gemeente geen winst uit de tweewielers: het wegknippen en ophalen ervan kost omgerekend namelijk 118,75 euro per opgehaalde fiets. De totale kosten van het depot waren afgelopen jaar 2,5 miljoen euro. 

Wrakken en foutparkeerders

Je fiets kan door de gemeente worden meegenomen om verschillende redenen. Veruit de meeste fietsen staan verkeerd geparkeerd en worden daarom weggeknipt. Het gaat om meer dan de helft van de tweewielers. Een kwart van fietsen wordt volgens de gemeente niet meer gebruikt en daarom meegenomen. De rest van de fietsen in het depot mist onderdelen als een stuur, zadel of ketting of behoort door stilstand tot het straatmeubilair. 

Foto: AT5

De afgelopen jaren schommelt het aantal fietsen dat binnenkomt tussen de 60.000 en 100.000. Daarvan wordt nog geen 30 procent opgehaald. In 2023 waren dat in totaal 68.000 fietsen, tegenover de maar 20.000 die werden opgehaald. Die verhouding kan het fietsendepot niet meer aan en daarom wordt de bewaartermijn verkort van zes tot vier weken.

Eigenaren die hun fiets wel ophalen doen dat nu meestal binnen twee weken. Na drie weken zien de meesten er geen moeite meer in.

Foto: NH Media

Niet alle door de gemeente meegenomen fietsen zijn van Amsterdammers zelf. 14 procent komt van verhuurders zoals Swapfiets of deelfietsaanbieders. De Amsterdammers die fietsen leasen of huren van een organisatie kunnen die fietsen nu nog zelf ophalen bij het depot. Vanaf september houdt het fietsdepot deelfietsaanbieders zelf verantwoordelijk voor het ophalen van hun fietsen. Dit moet de doorstroom op het depot verbeteren. 

De maatregelen gaan in op 1 september. Zo hoopt de gemeente het aantal fietsen bij het depot onder controle te houden. De gemeente denkt nog na over een bestemming voor de vele niet-opgehaalde fietsen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]