Ga naar Content

Strijd voor paling en stekelbaars in Noord-Holland: "De Helsdeur als hemelpoort"

Het gaat nog steeds niet goed met de paling en de stekelbaars in Noord-Holland. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier probeert in kaart te krijgen hoeveel vis er vanuit zee de provincie binnenzwemt. Dat gebeurt met tellingen bij gemaal De Helsdeur in Den Helder "Dit is de plek in Noord-Holland voor stekelbaars en aal voor een gezonde toekomst." 

Stekelbaarsjes zoeken hun weg naar Noord-Hollands water via gemaal De Helsdeur in Den Helder - Foto: ANP

Er is net gespuid en zoet water stroomt richting zee. Dat is het moment om te vissen, zegt Rik Beentje, adviseur visbeheer van het hoogheemraadschap. "Zoet water trekt glasaal en stekelbaarsjes deze kant op." De vissen komen van zee om te groeien en te paaien in Noord-Hollandse wateren. Maar dan moeten ze wel via het gemaal naar het Noordhollands Kanaal kunnen. 

Brievenbus

Het gemaal De Helsdeur vormt een barrière tussen de zee en het binnenwater. Daarom zijn zo'n vijftien jaar geleden vispassages of zogenoemde 'brievenbussen' in de afsluitkleppen van het gemaal gemaakt waar de vis doorheen kan zwemmen. Dat is ook een uitgesproken plek om de vismigratie te onderzoeken. Hoe? Dat zie je in de video.

Tekst gaat door onder de video.

Wachten op glasaal en stekelbaars tijdens vistellingen bij gemaal De Helsdeur in Den Helder - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

"Het gemaal heet De Helsdeur, maar eigenlijk is het 'de hemelpoort' voor de vis," vertelt adviseur visbeheer Rik Beentjes. Juist deze 'hemelpoort' brengt de vis naar alle uithoeken van de provincie waar ze kunnen groeien, paaien, overwinteren en als voedsel kunnen dienen voor mens en andere dieren. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]