Ga naar Content

David tegen Goliath: de strijd van Merijn tegen plastic wegwerpflesjes

Het is waanzin dat we water kopen dat, verpakt in plastic wegwerpflesjes, uit andere landen gehaald wordt. Dus strijdt Merijn Everaarts (51) uit Haarlem er met hart en ziel voor om het drinken van kraanwater makkelijk en aantrekkelijk te maken. Een strijd die nog lang niet gestreden is.

Merijn bij een supermarktschap vol water in PET-flesjes - Foto: NH Media

Plastic soep

Het besef daalt bij Merijn in, na een dagje aan het strand. Hij ziet de troep die achterblijft, denkt naïef dat er wel iemand zal komen om het op te ruimen, maar in plaats daarvan nemen het opkomend tij en de golven alle plastic rommel mee de zee in. Vlak daarna ziet hij ook nog een documentaire over 'plastic soep', wat op dat moment een nieuw fenomeen is.

Merijn besluit er zelf iets tegen te gaan doen. Niet door plastic op te ruimen, maar door mensen te bewegen kraanwater te drinken, zodat ze geen flesjes meer kopen en die dus geen zwerfafval meer kunnen worden. Omdat kraanwater niet altijd voorhanden is, ontwikkelt hij een herbruikbare fles om het in mee te nemen; de inmiddels overbekende Dopper-fles.

Kleine stappen

Alle inzet en succes ten spijt, is het wegwerpflesje nog volop aanwezig in de supermarkt. Het maakt Merijn niet moedeloos, want het drinken van kraanwater is iets populairder aan het worden en er zijn genoeg successen te vieren. Een daarvan is recent; supermarkten die in hun vestigingen een alternatief bieden voor gebotteld water.

In de video zie je wat dat alternatief is en hoor je Merijn vertellen op welke andere manieren hij strijdt voor een duurzamere toekomst. 

Lees ook

In het programma Strijders vertellen inspirerende Noord-Hollanders hun verhaal. Stuk voor stuk proberen zij op hun eigen manier de wereld net iets mooier te maken.

Strijders wordt uitgezonden op het TV-kanaal van NH Nieuws en via onze website. Ook zijn de verhalen te beluisteren als podcast. Hier vind je een overzicht van alle Strijders.