Ga naar Content

Bloemenicoon in Haarlemse Bomenbuurt gaat dicht: "Het is niet meer te doen"

Ze bestaat even lang als de kiosk waar zij het gezicht van is. Maar nu gaat Kelly Borst (28) weg uit Haarlem-Noord. Het winkeltje dat zij runde, gaat sluiten. Op 1 juni gaat het luik van Marty, het bloemenicoon in de Bomenbuurt, definitief naar beneden.

Kelly is tot en met 1 juni het gezicht van de kiosk, daarna gaat het luik definitief dicht - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Het begon steeds ongemakkelijker te voelen. En dus besloot Kelly Borst om het vanaf vrijdag toch maar aan haar vaste klanten in de winkel te vertellen: haar bloemenkiosk gaat sluiten. "Dus ik begon het vanochtend toch maar voorzichtig te melden aan de bekende gezichten", vertelt Kelly enigszins besmuikt, "moest een vrouw er helemaal van huilen."

De buurt is nogal vergroeid met de kiosk. "Met name de oudere bewoners", weet Kelly. "Er zijn veel mensen die al jaren langskomen en elke week een klein bosje bloemen meenemen. Of oudere mannen die op Valentijnsdag twee rozen meenemen. Dan vraag ik bij het afrekenen: 'Eén voor uw vrouw en één voor uw vriendin?' Moeten zij hard lachen natuurlijk.”

De kiosk op de hoek van de Marnixstraat en de Zaanenlaan is een icoon in de buurt - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Op 1 juni gaat het luik van de kiosk definitief naar beneden. Een emotioneel moment voor de familie Borst, die de kraam 28 jaar geleden overnam. De oudere buurtbewoners kennen de plek nog van Johannes van As alias ‘Jan de Bloemenman’, die de winkel in de jaren 80 uitbaatte. Kelly: "Mijn vader nam het over op het moment dat ik werd geboren. Hij gaf de winkel de naam van mijn moeder."

Vaste gezicht van de winkel

En dus bestaat Marty’s bloemenkiosk even lang als Kelly, die de afgelopen jaren het vaste gezicht was in de winkel. "Naast deze kiosk hebben we ook nog een kwekerij in Heemskerk en een winkel in Uitgeest. Mijn moeder runt de kwekerij. Het is verdrietig dat we hier weggaan, maar het is eerlijk gezegd ook wel een opluchting."

Die opluchting zit in het feit dat deze en tal van andere bloemenwinkels in de regio het moeilijk hebben. "Het is eigenlijk niet meer te doen", zegt Kelly. "De kosten van de kwekerijen zijn flink hoger geworden, met name door de stijgende gasprijs. De inkoopprijs is daardoor ook hoger geworden. Maar we kunnen dat niet doorberekenen aan de klanten. Dan worden de prijzen zo hoog dat onze vaste klanten, die ouderen die elke week een bosje kopen, het niet meer kunnen betalen."

De kiosk in 1988, met de toenmalige uitbater 'Jan de Bloemenman' - Foto: Noord-Hollands Archief, collectie Fotopersbureau De Boer

De jaarlijkse kerstbomenverkoop, met tientallen bomen op het veldje rond de kiosk, maakte de dunne marges enigszins goed. "De mooiste tijd van het jaar", glundert Kelly. "Ik heb niks met kerst, maar ik keek altijd heel erg uit naar de kerstbomentijd. Het gaf mij altijd veel voldoening als ik zo in mijn eentje met de grote bomen sleepte en de boel hier runde." Een klagende achterbuurman en gestegen precariokosten deden de familie Borst besluiten dat de afgelopen kerstbomenperiode de laatste was.

Verse koffie

Voor Kelly is het ook de afsluiting van haar tijd in Haarlem. "Ik ga in een slagerij werken. En heb met mijn vriend een huis gekocht in Heemskerk." Ze wijst naar de andere kant van de Marnixstraat. "Het stel dat daar op de hoek woont, komt op onze housewarming. Zij kwamen mij elke ochtend hier verse koffie brengen. En ik mocht er ook naar de wc."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]