Ga naar Content

Waarom AZ zondag óók voor PEC Zwolle juicht

Wanneer AZ zondagmiddag aftrapt tegen FC Utrecht, zullen veel Alkmaarse fans met een schuin oog kijken naar PEC Zwolle - FC Twente. Als alles samenvalt, kan AZ nog derde worden in de eredivisie, wat betekent dat er volgend seizoen voorronde Champions League gespeeld wordt in Alkmaar. Aan de hand van vijf vragen leggen we je uit wat er dit weekend op het spel staat.

AZ juicht na een doelpunt - Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Wat is de huidige situatie?

Na 33 speelronden in de eredivisie bezit AZ de vierde plaats in de eredivisie met een puntenaantal van 64. De Tukkers hebben 66 punten na 33 wedstrijden. Omdat het verschil op de ranglijst tussen AZ en Twente slechts twee punten is, komt alles aan op de laatste wedstrijd van het seizoen.

Net als afgelopen week worden in speelronde 34 alle wedstrijden tegelijkertijd afgewerkt. AZ speelt zondag om 14.30 uur in eigen huis tegen FC Utrecht (7e). Tegelijkertijd gaat Twente op bezoek bij PEC Zwolle (12e).

Hoe kan AZ nog derde worden?

Het meest simpele antwoord is: winnen van Utrecht en duimen voor winst van PEC tegen Twente. Om derde te kunnen worden moet AZ sowieso winnen. Maar als de Enschedeërs 'gewoon' zegevieren tegen PEC, is Twente ongeacht wat AZ doet, verzekerd van de derde plaats. 

Wanneer AZ wint en het duel in Zwolle in een gelijkspel eindigt, ontstaat er een interessante situatie. In dat geval komt zowel AZ als Twente op een aantal van 67 punten en wordt er gekeken naar het doelsaldo. 

Tekst gaat verder onder tabel.

Huidige stand Punten Doelsaldo
3. FC Twente 66 67-35
4. AZ 64 67-36

Ook op dat vlak ontlopen de twee concurrenten elkaar nauwelijks wijst de tabel uit. AZ en Twente maakten allebei 67 doelpunten, maar de Tukkers kregen een tegengoal minder te verwerken. Wanneer de doelsaldo's aan elkaar gelijk zijn na 34 speelronden, wordt er gekeken naar het aantal gemaakte doelpunten. 

Maar zelfs met gemaakte doelpunten kunnen AZ en Twente op gelijke hoogte eindigen. Voorbeeld: AZ wint met 1-0 van Utrecht en Twente speelt met 1-1 gelijk tegen PEC. In dat scenario hebben de twee teams evenveel punten, een gelijk doelsaldo en net zo veel doelpunten voor.

En dan?

In dat soort gevallen biedt het onderling resultaat uitsluitsel. AZ en FC Twente speelden dit seizoen twee keer tegen elkaar. Op dertien januari won Twente met 2-1 van AZ in de Grolsch Veste. Anderhalve week geleden won AZ met dezelfde cijfers van Twente, door doelpunten van Ruben van Bommel en Vangelis Pavlidis.

Tekst gaat verder onder foto.

Vangelis Pavlidis viert zijn treffer tegen FC Twente - Foto: Jan Mulder/Orange Pictures

Omdat het onderling resultaat gelijk is, wordt er een beslissingswedstrijd gespeeld als AZ en Twente ook hetzelfde puntenaantal, doelsaldo en doelpunten voor hebben.

Wat moet ik voorstellen bij een beslissingswedstrijd?

Het zou een unicum zijn: sinds de invoering van de eredivisie hoefde nog nooit een beslissingswedstrijd uitsluitsel te geven, afgezien van play-off-finales om promotie/degradatie en Europees voetbal. Het kan dit seizoen wel gebeuren.

Het is dan ook de vraag welke vorm een mogelijke beslissingswedstrijd tussen AZ en FC Twente aanneemt. De KNVB hakt deze week de knoop waar er gespeeld zal worden, wanneer dat gebeurt en of de teams een of twee wedstrijden tegen elkaar spelen, mocht het zover komen.

Het kan dat er aan het einde van de beslissingswedstrijd(en) nog steeds een gelijke stand is. Dan wordt er verlengd en als er dan nog geen winnaar is, worden er strafschoppen genomen om te bepalen wie er derde wordt, laat de KNVB weten.

Wat maakt het uit of je derde of vierde wordt?

De nummer drie van de eredivisie stroomt komend seizoen de derde voorronde van de Champions League in. Dat houdt in dat er nog maar twee hordes genomen dienen te worden voordat kwalificatie voor de groepsfase een feit is.

Naast dat er dan acht Europese topwedstrijden staan te wachten, rinkelt ook de kassa flink. Bij plaatsing voor het hoofdtoernooi ontvangt de club 18,72 miljoen euro. Per overwinning valt er daarna nog 2,1 miljoen te verdienen. Een gelijkspel in de Champions League levert 700.000 euro op. 

Tekst gaat verder onder foto.

AZ komt uit de koker tijdens de Europa League loting - Foto: NH Media

Wordt de nummer drie van de eredivisie in de voorrondes uitgeschakeld, dan plaatst het zich net als de nummer vier voor de groepsfase van de Europa League. Ook daar is geld te verdienen, maar wel een stuk minder. Bij deelname aan de groepsfase van het tweede Europese niveau ontvangt iedere club 4,31 miljoen euro.

Net als in de Champions League krijgen clubs ook in de Europa League geld bij winst of een gelijkspel. Een overwinning in de Europa League levert 450.000 euro op, een gelijkspel 150.000 euro. 

Of het geld deze zomer daadwerkelijk tegen de Alkmaarse plinten klotst, hangt in de eerste plaats af van aanstaande zondag. AZ zal zelf moeten winnen van Utrecht en hopen dat Twente puntverlies lijdt op bezoek bij PEC. Mocht er na zondagmiddag nog niet duidelijk zijn wie er derde is geworden in de eredivisie, wacht dus een unieke beslissingswedstrijd.  

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52