Ga naar Content

Huisartsen zetten zinnen op voormalig politiebureau in Haarlem-Noord

De strijd om het gebouw aan de rand van het Zaanenpark in Haarlem-Noord is losgebarsten. Het voormalige politiebureau staat sinds vorige week te koop. Ideeën over de invulling zijn er volop en bij de makelaar hebben zich ook al vele gegadigden gemeld. Het is alleen de vraag of geld de doorslag geeft. Huisartsenpraktijken doen een moreel appèl op de gemeente.

Het gebouw in Marnixstraat, vanwege zijn grootte tamelijk uniek in de buurt - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Het nieuws over de verkoop van het in het oog springende pand in de Marnixstraat maakt wat los in Haarlem-Noord. Oudere buurtbewoners denken vooral terug aan vroegere tijden, toen het nog een kleuterschool was. “Mijn vader, ikzelf en onze zoon hebben hier op school gezeten”, laat Loes van der Velden-Koolen weten. “Mijn vader bij juf Cats (1929), ik bij juf de Jong (1956) en onze zoon bij Dini Kwakkel (1979).”

Maar meer nog dan het verleden, is de toekomst van het gebouw onderwerp van gesprek. Politie Nederland, dat de school overnam en er in de jaren ‘80 een politiebureau van maakte, doet het van de hand. Als het aan een groot deel van de buurtbewoners ligt, komen er betaalbare woningen, bij voorkeur voor jongeren. De makelaar liet vorige week al weten te worden overstelpt met belangstellenden. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zei Wicher Nijenhuis van MVGM.

Maatschappelijke invulling

De toekomst van het pand wordt mede bepaald door het bestemmingsplan. Dat schrijft voor dat het gebouw een maatschappelijke invulling moet krijgen. Daaronder vallen bijvoorbeeld scholen, buurthuizen of voorzieningen op gebied van volksgezondheid. Reguliere woningen passen niet in dit bestemmingsplan, maar een projectontwikkelaar kan natuurlijk altijd proberen dat via de gemeente te wijzigen.

Tekst loopt verder na de foto.

Voor het pand geldt een maatschappelijke bestemming - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Het is het schrikbeeld van verschillende huisartsen in Haarlem-Noord. Zij zoeken al jaren naar passende praktijkruimte, vooralsnog zonder succes. De zoektocht is lastig, omdat enerzijds er weinig passende locaties zijn in de noordelijke buurten van de stad en anderzijds de prijzen voor vastgoed hoog liggen in de regio. De vergoeding die de huisartspraktijken van de overheid krijgen voor huisvesting is in deze omstandigheden bij lange na niet toereikend.

“Het probleem wordt steeds groter”, waarschuwt Piet Sippens. “Haarlem bouwt woningen bij, maar al die inwoners moeten ook een huisarts hebben.” Sippens is praktijkmanager voor De Huisarts, dat aan de Planetenlaan is gevestigd. “We zitten nu al vijf jaar in een tijdelijk onderkomen. Al net zo lang vragen we de gemeente, om te helpen bij het vinden van een passende ruimte in de buurt."

Concrete hulp heeft de praktijk van Sippens nog niet gekregen. "Het enige wat we horen is een handvol suggesties voor plekken die bij nader inzien niet beschikbaar bleken of pas over drie jaar mogelijk betrokken kunnen worden. Het is allemaal erg onzeker. We hebben zelf allerlei oplossingen aangedragen, maar daar reageert men bij de gemeente niet op. Er is in Haarlem een totaal gebrek aan besluitvaardigheid.”

Portemonnee trekken

Sippens zet zijn zinnen op het pand in de Marnixstraat, omdat het voormalig politiebureau qua ligging en oppervlakte aan de eisen voldoet. “Wij zijn ook echt bereid een stap extra te zetten”, zegt hij. “We willen zelf de portemonnee trekken, staan in contact met zorgverzekeraars voor een extra bijdrage en kunnen samen optrekken met andere huisartsenpraktijken in Haarlem-Noord die daar ook kunnen worden gehuisvest.”

Tekst loopt verder na de foto.

Vanwege de grootte en de ligging is het pand erg gewild - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Sippens: “Wat wij van de gemeente vragen, is om ook een duit in het zakje te doen. Op lange termijn betaalt zo’n investering zich dubbel en dwars uit. Onderzoek wijst uit dat het goedkoper is om vaste huisartsen in de buurten te vestigen waar de mensen wonen."

"De huisarts voorkomt veel dure zorg in het ziekenhuis. Juist de kwetsbare mensen hebben de dokter het hardst nodig, maar gaan daar minder snel heen als zij er langer voor onderweg zijn. Op lange termijn geeft dat hogere ziektekosten. Goede zorg in de buurt van mensen die het echt nodig hebben, zou een PvdA-wethouder moeten aanspreken.”

De PvdA-wethouder in kwestie is Floor Roduner, die verantwoordelijk is voor ruimtelijke ordening, grondbeleid en wonen. “We hebben afgelopen jaren al contact met hem gehad”, zegt Sippens, “maar daar is niks uit voortgekomen. De wethouder zegt dat de gemeente hier geen rol heeft. Terwijl wij hebben gewezen op voorbeelden uit Amsterdam, waar de gemeente heeft geïnvesteerd in passend onderkomen voor huisartsen.”

Raadsvragen

Aanstaande donderdagmiddag moet tijdens het vragenuur in de gemeenteraad blijken of de wethouder nu wel bereid is om de portemonnee te trekken voor huisartsen. Frank Visser van ChristenUnie heeft raadsvragen ingediend. Hij wil weten of de gemeente bereid is het pand in de Marnixstraat te kopen om er een vestiging van huisartsen mogelijk te maken. 

Ook PvdA en Jouw Haarlem hebben vragen gesteld over het gebouw dat te koop staat. Zij wijzen op de geschiedenis van het pand, dat oorspronkelijk als onderwijsinstelling is ontworpen. "Dat betekent dat de school is gebouwd met een relatief lage grondprijs passend bij een bestemming maatschappelijke doeleinden", zo stellen de partijen. "Als lokale en regionale politiekorpsen niet waren opgegaan in de nationale politie, dan zou het gebouw inclusief grond gemeentelijk vastgoed zijn."

De partijen vragen aan het college of de gemeente bereid is het gebouw te verwerven. En als dat niet het geval is, of het kan voorkomen dat de maatschappelijke bestemming komt te vervallen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]